Dostupni linkovi

Ruski gasovod kroz Srbiju


gasovod
gasovod

Ruski ambasador Aleksandar Aleksejev uručio je srpskom ministru za rudarstvo i energetiku Aleksandru Popoviću Nacrt sporazuma o saradnji u oblasti nafte i gasne privrede.

Sporazumom će se regulisati izgradnja kraka gasovoda "Južni potok" kroz Srbiju. U kojoj meri su aktuleni politički odnosi, i između Srbije i Rusije, važni u privatizaciji energetskog sektora u Srbiji?

Ratifikovanjem i primenom sporazuma o saradnji u oblasti nafte i gasne privrede Srbija bi, prema rečima ministra rudarstva i energetike Aleksandra Popovića, postala energetski lider u regionu, jer bi izgradnja gasovoda Srbiji donela velike prihode i doprinela razvitku industrije i otvaranju novih radnih mesta:

"Sama činjenica da bi jedan krak magistralnog gasovoda "Južni potok" išao kroz Srbiju bi obezbedio, s jedne strane, velike prihode od tranzita, a s druge strane bi dugoročno obezbedio energetsku bezbednost Srbije, ne samo gasom nego i električnom energijom - Srbija bi zahvaljujući skladištima postala regionalno značajan igrač u pogledu snabdevanja gasom."


Generalni direktor Naftne industrije Srbije Srđan Bošnjaković izjavio je da će realizacija projekta magistralnog gasovoda "Južni potok", dovesti do sigurnosti u snabdevanju gasom i prosperiteta čitavog regiona:

"Jedan od najvećih benefita su sigurno veliki prihodi koje bi, država Srbija i njena kompanija koja se time bavi, imala kroz naplaćivanje transportne i tranzitne takse, pored onoga da bi gas, kao privilegija i raspoloživost, bio distribuiran na celoj teritoriji države Srbije. Pored toga se očekuje, ukoliko dođe do realizacije, veliko angažovanje srpskih preduzeća i radnika u dugoročnom periodu."

Mediji su ranije navodili da Rusija nudi Srbiji sporazum u energetskom sektoru, prema kojem bi gasovod "Plavi potok", za snabdevanje Evrope ruskim energentom, prošao kroz teritoriju Srbije, a kompanija "Gaspromnjeft" dobila većinski deo akcija Naftne industrije Srbije.
Prema oceni sajta Energyobserver objavljivanje ovog sporazuma predstavlja obmanjivanje javnosti. Ekonomskim rečnikom, tvrdi Sijka Pistolova, urednica ovog sajta, to znači da Srbija neće ubirati od tranzitnih taksi pominjanih 200 miliona dolara, čak ni desetinu od te sume, jer glavni gasovod neće prolaziti kroz njenu teritoriju:

"U celoj ovoj priči je najviše profitirao "Jugorosgas". Zašto? Zato što će on sada tim krakom dobiti sigurno snabdevanje. Širiće gasovodnu mrežu u Srbiji a naši potrošači će dobiti monopolistu koji će im prodavati gas po ceni koja njemu odgovara. Dakle, doći ćemo u situaciju da ne možemo da biramo od koga ćemo kupovati gas."

Postojale su tri opcije za prolazak ruskog gasovoda koji je osmišljen da bi se realizovao dogovor predsednika Rusije Vladimira Putina i tadašnjeg premijera Italije Silvija Berluskonija o obezbeđivanju dodatnih, više od 30 milijardi kubnih metara gasa za Apeninsko poluostrvo, ali i za snabdevanje Evrope. Kao poznavalac energetskih kretanja, Milan Simurdić, član Foruma za međunarodne odnose, tvrdi da je još rano govoriti o tome kako će izgledati budući cevovod "Južni potok":

"Radi se o projektu gde je italijanski ENI ravnopravni suvlasnik projekta sa ruskim Gaspromom. Da li će to biti krak, magistralni pravac ili nešto treće, u ovom momentu to reći bi bila spekulacija. Čini mi se da će isto tako biti interesantno videti kakve su reakcije iz Rima, od do sada, koliko je meni poznato, ravnopravnog učesnika u poslu, a to je italijanski Eni."

U predviđenim opcijama prva trasa ide preko Srbije, Bosne i Hercegovine, do Hrvatske luke Ploče, druga je trebalo da ide preko Grčke, ispod Jadranskog mora i treća preko Rumunije, Mađarske i Austrije. Opcija preko Srbije je dobila podršku. Milan Simurdić kaže da se rusko energetsko prisustvo u Srbiji, može posmatrati u kontekstu sve veće energetske utakmice u Evropi:

"Širi kontekst cele priče je svakako jedna energetska utakmica između različitih pravaca snabdevanja i traženje jednog pravog kompromisa i sporazuma o tome kako će EU i Rusija sarađivati u budućnosti na pitanjima energetike – da se međuzavisnost, za koju obe strane priznaju da postoji, pretoči u jedno pravno regulisano ugovorno stanje gde će i snabdevači i kupci imati adekvatan položaj."

Srbija je sa Rusijom prošle godine potpisala Memorandum o razumevanju oko izgradnje gasovoda od 400 kilometara, vrednog 800 miliona dolara. Projekat "Plavi potok" je jedan od trenutno najveći, ako ne i najveći, u gasnom sektoru u svetu.

XS
SM
MD
LG