Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Koliko su stranke potrošile na izbornu kampanju?


Koliki su bili troškovi hrvatskih stranaka u predizbornoj kampanji?

Nevladina udruga Gong i Transparency International Hrvatska još jedanput su pozvale sve političke stranke u Hrvatskoj da čim prije izvijeste javnost o troškovima svojih predizbornih kampanja.

Hrvatsko društvo sporo, ali ipak napreduje, jer prije četiri godine nije se ni razgovaralo o financiranju izbornih kampanja, a danas i nevladine udruge i javnost žele precizan izvještaj koliko je koja stranka utrošila u svoju predizbornu promidžbu i odakle joj novci, ističe predsjednica Gonga Suzana Jašić:
„Izvolite nam reći ko su vam donatori i koliko su vam dali. Sada na kraju, izvolite nam reći, u roku od 30 dana nakon izbora, kakav je vaš finalni izvještaj. Dakle, koliko ste dobili, od koga, na što ste potrošili.“
Budući da 30 dana od parlamentarnih izbora u Hrvatskoj još nije prošlo, javnost se, kaže predsjednik Transparency Internationala Hrvatska Antun Zoran Petrović, nada da će ih stranke na vrijeme izvijestiti. Dotle te dvije nevladine udruge, koje su i nadzirale nedavne izbore, te pratile stranačka oglašavanja u medijima, objavljuju vlastite kalkulacije:
„Apsolutno najviše, u aktualnoj predizbornoj kampanji, potrošio je HDZ. Kad je riječ o medijskom oglašavanju, HDZ je potrošio koliko sve druge stranke zajedno. Prema našoj kalkulaciji, to je 25,5 miliona kuna. Što je preko 25 posto više od najavljenog iznosa. A ako krenemo od premise da je trošak oglašavanja u medijima otprilike polovica ukupnih troškova, može se zaključiti da je kampanja HDZ-a koštala bar 50 milijuna kuna, bez PDV-a.“
Druga je Socijaldemokratska partije Hrvatske, koja je na oglašavanje u medijima potrošila oko 8,4 milijuna kuna, ukupno blizu 16, čak dvije trećine manje od HDZ-ovog troška. Suzana Jašić upozorava da u iznesenim kalkulacijama nisu ubrojeni troškovi kampanje u inozemstvu:
„Na medijima je da također vrše jedan dodatni pritisak na stranke i da postavljaju pitanja koja sve nas zanimaju. Na primjer, što je s oglašavanjem izvan Hrvatske. Javnost bi trebala dobiti te podatke, budući da su to vrlo značajna sredstva.“
Predsjednik Transparency Internationala Hrvatska kaže da će nevladine udruge do kraja inzistirati na objavljivanju tih podataka:
„Ako stranka nije u stanju isplanirati jednu kampanju koja traje tri tjedna, zašto bih joj ja kao birač vjerovao da je u stanju planirati vođenje ove zemlje četiri godine. Znači, ako nije u stanju isplanirati budžet za kampanju koji je težak nekoliko milijuna kuna, zašto bih ja vjerovao da je u stanju isplanirati državni proračun koji je težak milijarde kuna. Evo, to je logika. To je jedan od zaista temeljnih preduvjeta za i dalju demokratizaciju društva i za suzbijanje korupcije.“
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG