Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ilićeva kandidatura i stabilnost vladajuće koalicije


Velimir Ilić

Nakon što je lider Nove Srbije i ministar za infrastrukturu najavio kandidaturu za predsedničke izbore u Srbiji, postavlja se pitanje stabilnosti vladajuće koalicije s obzirom da se očekivalo da zajednički kandidat nasuprot radikalu Tomislavu Nikoliću bude demokrata Boris Tadić.

Velimir Ilić, lider Nove Srbije i aktuelni ministar za infrastrukturu poznat po, u najmanju ruku rečeno, politički nekorektnim nastupima prema političkim protivnicima ali i novinarima rešio je da se okuša i u trci za prvog čoveka Srbije:
"Gospodin Nebojša Čović je jedan kriminalac, jedan prevarant i jedan ološ beogradski o kome neću više da komentarišem. On svaki dan nešto, šta on ima protiv mene?! Kažite mu da može da mi... Slobodno objavite na vašem radiju."
"Šta je, bre, bilo? Ti mene zajebavaš, bre, ovde pederu jedan."
Koalicioni partneri za sada ne komentarišu Ilićevu odluku. Iz Demokratske stranke Srbije, premijera Vojislava Koštunice, sa kojom je Ilić na prethodnim parlamentarnim izborima činio narodnjačku koaliciju i koja insistira na tome da se izbori ne mogu održavati dok se ne okonča proses utvrđivanja kosovskog statusa, zabeležen je samo posredan stav. Poslanik DSS-a Dragan Šormaz:
"Nama je potpuno nebitno ko će biti izabran za predsednika Srbije ako Kosovo i Metohija ne bude u okviru Srbije i ako se bude nastavilo ovo nasilništvo, koje traje već 15-ak godina, nad Srbijom."
Dok je iz Tadićeve Demokratske stranke samo kratko rečeno da svako ima pravo da "trči izbornu trku".
Međutim, najava Ilićeve kandidature nameće pitanje stabilnosti vladajuće koalicije, s obzirom na očekivanje da zbog ustupka Tadićeve Demokratske stranke premijerskog mesta Vojislavu Koštunici, Tadić dobije podršku DSS-a na predsedničkim izborima nasuprot lideru radikala Tomislavu Nikoliću. Profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković:
"Ova vrsta najave kandidature gospodina Ilića jeste jačanje pregovaračkog uloga ili pokazivanje da DSS i narodnjačka koalicija oko njega imaju eventualno alternativni model. Ali, znajući političke prilike u Srbiji najaviti i podneti kandidaturu nije isto – zavisi od trenutka održavanja izbora. S druge strane, ono što bitno testira političke prilike u Srbiji jeste ponašanje u drugom krugu."
Ukoliko, ipak, lider Nove Srbije ne ostane samo na najavi pitanje je kolike su njegove šanse za ozbiljniji rezultat na predsedničkim izborima, na kojima je do sada kandidat radikala u prvom krugu odnosio najveći broj glasova. Istraživanja pokazuju da nema mnogo dileme i da svi očekuju da će u drugi krug ući Nikolić i Tadić, kaže Srđan Bogosavljević, direktor Stratedžik marketinga:
"Što se tiče ostalih kandidata, pojavljuju se u relativno visokom procentu, nekoliko procenata Velja Ilić a potom nešto iza njega Čedomir Jovanović, ali svakako neće biti u stanju da ugroze prvu dvojicu. Velja Ilić bi mogao da povuče glasove i onih koji su potencijalno za Tomu i onih, značajno manje, potencijalnih glasača Borisa Tadića i deo onih koji su neopredeljeni. Bez eksplicitne podrške DSS verovatno da ne može da računa na neke značajne procente – to bi verovatno bila jednocifrena brojka. Sa eksplicitnom podrškom DSS bi verovatno mogao da se približi i dvocifrenom broju ali daleko do toga da bi mogao da ugrozi bilo koga od prve dvojice."
Još uvek je neizvesno kada će biti raspisani predsednički izbori u Srbiji mada se nezvanično govori da bi oni mogli biti održani u januaru.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG