Dostupni linkovi

Vanredna vijest

ZERP ipak neće biti primijenjen?


Sabor Republike Hrvatske

Slovenija, koja od Nove godine preuzima predsjedanje EU, najavljuje mogućnost da se blokira početak pregovora o hrvatskom pristupanju u EU u čak pet poglavlja. Je li posrijedi ozbiljan problem?

Hrvatska će ipak naći načina da od 1. siječnja ne primjenjuje odluku hrvatskog Sabora da odredbe o Zaštićenom ribolovno-ekološkom pojasu (ZERP) vrijede i za talijanske i slovenske ribare, dade se razumjeti iz komentara što ga je hrvatski predsjednik Stipe Mesić dao Hrvatskom radiju:

“Poslije ovog stava Europske unije, a mi želimo ući u Europsku uniju, teško je pretpostaviti da će ZERP, ovakav kakav je, stupiti na snagu.”


Poziv ministara vanjskih poslova Europske unije da Hrvatska i dalje zamrzne odredbu o primjeni ZERP-a na Slovence i Talijane nije prijetnja, nego poziv da se nađe rješenje koje će sve zadovoljiti, nastoji Mesić smiriti emocije:
“Radi se o tome da će se nakon dvije godine, kada Hrvatska bude u Europskoj uniji, kvote za izlov ribe, zaštita mora i sve ostalo rješavati u jednom drugom ambijentu i kroz druge mehanizme. Dakle, mi moramo naći rješenje za ove dvije godine i u tom smislu ja shvaćam njihovu poruku, da se ne ide na ovaj način, sa ZERP-om.”
Europejci se pozivaju na jedan protokol koji je potpisan u Bruxellesu na razini državnih tajnika ljeta 2004. u kojem se Sanaderova vlada obvezuje da neće primjenjivati ZERP do zajedničkog dogovora Italije, Slovenije i Hrvatske. Oporbeni socijaldemokrati su odmah prozvali Sanadera i njegovu vladu da su obmanjivali i nastavljaju obmanjivati javnost praveći se da taj dokument ne postoji. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović danas na hitno sazvanoj konferenciji za novinare:
“To je pisani dokument koji ste svi vidjeli, koji cijela Europe tumači na jedan način, a gospodin Sanader ga - ne tumači! Govore li europski ministri vanjskih poslova neistinu, ili vrše pritisak na Hrvatsku? I je li išta u aktima i djelovanju njegove vlade u protekle četiri godine dalo osnovu europkim ministrima da donesu odluku i upozorenje kakvo su donijeli jučer?”
SDP najavljuje da će se boriti da ZERP 1. siječnja stupi na snagu, a dobili su i neočekivanog saveznika - Katoličku crkvu, čija se komisija Justitia et pax založila da se poštuje ta saborska odluka. Šef komisije, pomoćni zagrebački biskup Vlado Košić:

“Smatramo da se odluke Sabora ne mogu derogirati. To je najviše zakonodavno tijelo u zemlji i njegove odluke ne smije kršiti ni izvršna vlast, niti tko drugi. Jer, onda smo svi pozvani na nelegitimno ponašanje ako ne bismo poštivali zakone koje donosi naš Sabor.”
A da vuk bude sit, a koza ostane cijela, tako nešto će se ipak desiti. Ekspert za međunarodne odnose Damir Grubiša:
“Moguće je da Vlada svojom uredbom odluči da ne primjenjuje ZERP bez obzira što on 1. siječnja stupa na snagu. I u tom slučaju bi se kupilo vrijeme koje nam je potrebno da sredimo odnose sa Italijom, Slovenijom i Europskom unijom o tom pitanju. U ovom trenutku ZERP je protiv hrvatskih nacionalnih interesa, i to treba jasno reći. To su svi rekli, naravno i dio stručnjaka i posebno svi oni koji žele što brži prijem Hrvatske u Europsku uniju.”
A cijela ova priča ima manje veze sa Europom, a mnogo više sa međustranačkim natezanjima, i u njoj ; kaže za naš radio komentator “Feral Tribunea” Marinko Čulić - nitko nije čist:
“Treba se prisjetiti da je odluka o ZERP-u donesena prije onih prethodnih izbora. Dakle, to nije zrela odluka, nisu stavljeni na vagu argumenti “za” i “protiv”, nego je očito donesena iz predizbornih razloga i sad dolazi do izražaja najveća rak-rana hrvatske politike a to je da - iako ionako ima puno problema ; sada rješava probleme koje sama stvara. A to znači ostati mentalno duboko u devedesetim godinama, i svi bi se morali pokriti po ušima, jer je to sramota svih njih!”
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG