Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Za Kurtija nezavisnosti nema bez referenduma


Protest u Prištini 10.12.2007.

Lider "Samoopredelenja” Albin Kurti smatra da je međunarodno prisustvo na Kosovu dobro došlo ali sa ograničenom ulogom i zalaže se za referendum pre nezavisnosti.

Lider "Samoopredelenja” Albin Kurti smatra da proglašenju nezavisnosti Kosova treba da prethodi referendum, pretvaranje Kosovskog zaštitnog korpusa u vojsku, preuzimanje komande nad policijom od strane domaćih institiucija. On smatra da je međunarodno prisustvo na Kosovu dobro došlo ali pod drugim mandatom.

Prošlo je deset meseci od demonstracija Pokreta „Samoopredelenje“ mnogo se toga dogodilo, međutim malo se promenilo kaže za naš program lider „Samoopredelenja“, Aljbin Kurti:

Nasuprot obećanjima koja su dali i koja se još pre isteka roka pokrivaju novim obećanjima, političari u pregovarčkoj ekipi Kosova na taj način pokušavaju da sebi produže život“, kaže Kurti.

On ističe da iako su okončani dodatni pregovori o statusu Kosova, kosovski lideri govore o proglašenju nezavisnosti tokom 2008. godine. Međutim, prema njemu, tom činu treba da prethode dva značajna događaja, refendum i proglašavanje KZK vojskom Kosova.

Značajno je reći da su političari da bi primirili narod i odvratili njegovu ljutnju počeli da govore o nekakvom proglašenju nezavisnosti negde sledeće godine. Međutim, trebamo imati u vidu da ukoliko proglašenju nezavisnosti ne prethodi referendum i ako uporedo sa proglašavanjem nezavisnosti Kosovski zaštitni korpus ne postane vojska i Kosovska policijska služba bude pod našom kontrolom, tada će takvo proglašavanje nezavisnosti, umesto da proizvede nezavisnost Kosova od Srbije proizvesti nezavisnost enklava od Kosova“.
Kurti ocenjuje da kosovski političari po svemu sudeći neće slediti ovaj put već će odlagati nezavisnost što je više moguće i kada to urade učiniće to bez referenduma i bez postojanja vojske Kosova.

„Takvo proglašavanje neće doneti koristi Kosovu već će naprotiv transformisati konflikt u nasilni i krvavi sukob u kojem ćemo mi izgubiti mnogo više jer smo manje spremni“ , kaže Kurti.

On ocenjuje da međunarodno prisustvo treba da ostane na Kosovu i posle nezavisnosti ali sa drugim mandatom od ovoga koji sada ima.
„Mi smatramo da je međunarodno prisustvo na Kosovu dobrodošlo, ali pod uslovom da se uloga svodi na savete, predloge, sugestije i pomoć, čak i nadgledanje i monitorinig, ali nikako da vlada nad nama“.

I u suverenom i nezavisnom Kosovu će ostati NATO, ali to treba da bude deo dogovora sa Prištinom, kaže Kurti ističući kako je sada NATO na Kosovu u obliku KFOR-a na osnovu Kumanovskog sporazuma od 9. juna 1999 godine koji je postignut sa, kako kaže, srpskom kriminalnom vojskom.
„Iako će NATO u nezavisnom i suverenom Kosovu biti skoro u istom sastavu kao i KFOR, principi neće biti isti“, zaključuje Kurti.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG