Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija neće menjati Kosovo za ulazak u Evropu


Jedan od postera na ulicama Beograda.

Za Beograd poseban problem predstavlja činjenica da je integracija u Evropsku uniju promovisana u prvorazredan nacionalni cilj, a da većina država unije smatra da Kosovo treba da bude nezavisno.

Nastavak pregovora je najbolje rešenje i za Prištinu i za Beograd i od Saveta bezbednosti UN očekujemo da donese odluku u skladu sa tim – izjavio je povodom podnošenja izveštaja pregovaračke trojke o okončanju četvoromesečnih pregovora o statusu Kosova portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović. Ako se 19. decembra na Savetu bezbednosti ne postigne dogovor, sledi velika kriza, a ostaje na snazi Rezolucija 1244, ističe Mladenović:

“Niko osim Saveta bezbednosti ne može da poništi Rezoluciju 1244. Ne može to ni Evropska Unije, ne mogu ni Sjedinjene Američke Države, a posebno ne mogu Albanci sa Kosova i Metohije nekim jednostranim činom. Srbija će poništiti svaki akt koji ide u pravcu jednostranog proglašenja nezavisnosti. Vlada je, upravo, svojom odlukom da sva ministarstva pripreme akcione planove, što je i urađeno, pripremila set mera u odnosu na ovakav moguć sled događaja. Mi se još uvek nadamo da do toga neće doći. Akcioni planovi su u ovom trenutku u statusu državne tajne. Ja niti imam te informacije, niti bih – da ih imam – smeo da ih saopštavam na ovaj način”, kaže Mladenović.

Za Beograd poseban problem predstavlja činjenica da je integracija u Evropsku uniju promovisana u prvorazredan nacionalni cilj, a da većina država unije smatra da Kosovo treba da bude nezavisno. “Srbija neće menjati Kosovo za evropske integracije, a to joj niko i ne nudi”, kaže potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić:

“Naravno da će u slučaju najcrnjeg scenarija prestiž zemalja članica u našoj zemlji biti pogođen. To je posve normalno. Ali, u svakom momentu mi se moramo pitati šta je najbolje u nacionalnom interesu. Sigurno je da su evropske integracije u nacionalnom interesu. EU nije zemlja, niti je članica Ujedinjenih nacija, niti će biti deo procesa oko Kosova i Metohije. Taj proces pripada Savetu bezbednosti UN”, rekao je potpredsednik srpske vlade.

Analitičari u Srbiji očekuju da će se nastaviti intezivne diplomatske aktivnosti na relaciji Evropska Unija–Beograd–Priština i Evropska Unija–Nato–Rusija, s tim što će se od proleća u priču uključiti i Amerika, ali ne veruju da će biti direktnih pregovora Beograda i Prištine. U svakom slučaju, mnogo toga biće jasnije nakon sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 19. decembra, kaže Dušan Lazić iz Evropskog pokreta u Srbiji:

“Treba imati u vidu da je sada, ipak, sve na velikim silama i da se više može govoriti o pregovorima da se dođe do zajedničkog rešenja između Rusije i Sjedinjenih Američkih država”.

Iako su kosovski zvaničnici rok za samoproglašenje nezavisnosti pokrajine pomerili za proleće, u Beogradu se još uvek komentariše izjava Aleksandra Simića, savetnika premijera Vojislava Koštunice da Srbija mora jasno istaći kako je rat jedno od pravnih sredstava koja se mogu preduzeti ukoliko se ne poštuje međunarodno pravo. Portparol Koštunišine Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović nije na stranačkoj pres konferenciji želeo da se direktno odredi prema ovoj izjavi:

“Nije problem izjava gospodina Simića. Problem su izjave koje dolaze izvan naše zemlje. Da li smo, recimo, imali reakciju po pitanju izjave BBC-u britanskog ministra inostranih poslova Dejvida Milibanda (David Miliband)? Rekao je da će danas možda biti potrebno slanje više trupa NATO na Kosovo, dok se ono kreće ka nezavisnosti. Pa te izjave su problem. Nisu izjave gospodina Simića, jer je Srbija u više navrata tražila kompromisno rešenje. Srbija traži nastavak pregovora. Da li se to ne čuje, ili neko neće da čuje? Mi treba da reagujemo upravo na ovakve izjave, koje dolaze od ljudi na najodgovornijim mestima, koje propagiraju jednostrane akte, pravno nasilje i nešto što može da izazove krizu”, poručio je portparol DSS-a Andreja Mladenović.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG