Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ponovo isti sastav Vijeća ministara


Sarajevo, zgrada institucija BiH

Bosna i Hercegovina mogla bi dobiti novog mandatara i vladu već do kraja ove godine. Dosadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić kandidat je Saveza nezavisnih socijaldemokrata za ovu funkciju.

Ni ostale političke stranke nisu spremne mijenjati svoj ministarski kadar. Sudeći prema dosadašnjim najavama, sastav bosanskohercegovačkog Vijeća ministara ostaće nepromijenjen.

Lider SNSD-a Milorad Dodik naveo je da većina stranaka već podržava Špirića, te da će njegovu kandidaturu podržati sve partije iz vladajuće koalicije. U ovoj partiji i dalje su uvjereni da je Špirićeva ostavka bila opravdana:

„Ukoliko neko bude nas doveo u situaciju da potežemo ostavke, mi ćemo to uraditi. Ono što treba vidjeti je to da politički pregovori u BiH više nikada neće izgledati na isti način kao što su izgledali do prije par sedmica i u budućnosti će se morati da uvažava stav RS-a - i to moraju da shvate svi ozbiljno.“

Iako su u Stranci demokratske akcije nezadovoljni radom Nikole Špirića za vrijeme tehničkog mandata, podržaće prijedlog SNSD-a jer, kako kaže predsjednik ove partije Sulejman Tihić, nemaju alternativu:

„U BiH, nažalost, ne mogu se primjenjivati i ne primjenjuju se ta pravila demokratskog svijeta. Sasvim je logično je bilo - ako je neko dao ostavku iz određenih razloga, a ti razlozi i dalje stoje... Veliki apsurd će biti ako svi sada ponovimo i svoje ministre. Pa zašto je onda bila ostavka? I zbog čega se sve to radilo? Na kraju-krajeva najveća odgovornost jest upravo na SNSD-u i Špiriću, koji je postupao po njihovim nalozima, jer mi nemamo alternative.“

Špirića će podržati i Stranka za Bosnu i Hercegovinu. Potpredsjednik Beriz Belkić očekuje da novi mandatar i Vijeće ministara budu potvrđeni vrlo brzo:

„Očekivati je na narednoj sjednici Predsjedništva, koja će se desiti mislim u četvrtak, da se taj proces, kad je riječ o proceduri u kojoj glavnu ulogu igra Predsjedništvo, okonča. Onda nam ostaje potvrđivanje u parlamentu, odnosno u Predstavničkom domu, koje bi se moglo desiti 28. decembra.“

Opozicija neće imati previše uticaja na izbor novog sastava Vijeća ministara i čovjeka koji će stati na njegovo čelo. U SDP-u ponavljaju da izbor Špirića, kao i ministara, ne zavisi od mišljenja opozicije. Zastupnica ove partije u državnom parlamentu Mirjana Malić:

„Oni mogu pretvoriti Sarajevo u Mars jer imaju 30 ruku. U državnom parlamentu, u Predstavničkom domu svaka odluka za koju se oni uspiju dogovoriti prolazi, a da li će on biti učinkovit, hoće li biti novih ljudi, spremnih na timski rad, ili će se i dalje nastaviti ponašati kao predstavnici svojih političkih opcija - ja sam vrlo skeptična.“

Kao što su i ranije najavili, HDZ-a 1990. godine podržaće kandidaturu Nikole Špirića. Kao razloge za takvu odluku navode potpisivanje Mostarske deklaracije, akcijski plan, parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te činjenicu da je parlamentarna većina, uz sve poteškoće, pokazala da može rješavati najvažnija pitanja u zemlji. Martin Raguž navodi da je logično da se ta odgovornost nastavi, te da nije realno ni očekivati da se sastav Vijeća ministara mijenja:

„Mislim da je kompromis postignut na mnogim stvarima, pa i na sastavu Vijeća ministara. Koliko sam vidio prema najavama, stranke - članice parlamentarne većine nisu izrazile spremnost da mijenjaju ljude koji ih predstavljaju u Vijeću ministara. Naša stranka također. Prema tome, očekujem da će to olakšati posao i mandataru i svima da Vijeće ministara kao novo krene iz tehničkog mandata, s punim kapacitetom.“

Šest lidera političkih partija koje čine parlamentarnu većinu sutra će u Banjoj Luci razgovarati o uslovima koji trebaju biti ispunjeni kako bi BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom. Također će razgovarati i o što bržem formiranju nove bh. vlade. Predsjednik SDA Sulejman Tihić:

„Mislim da će najvjerovatnije stari saziv postati novi i da ćemo to završiti do Nove godine. Vidjećemo sutra, uostalom imamo sastanak lidera šest političkih stranaka koji čine parlamentarnu većinu, u Banjoj Luci.“

Predsjedništvo BiH pozvalo je sve političke partije koje su zastupljene u Parlamentarnoj skupštini da do srijede 12. decembra u pisanoj formi dostave svoje prijedloge za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara. Kolektivni šef države trebalo bi 13. decembra da odluči o novom predsjedavajućem. Nikola Špirić, predsjedavajući u ostavci i novi kandidat SNSD-a, ostavku je dao 1. novembra zbog neslaganja sa mjerama visokog predstavnika.

XS
SM
MD
LG