Dostupni linkovi

Najavljena istraga o uništavanju snimaka CIA-e


Direktor CIA Michael Hayden
Direktor CIA Michael Hayden

Nova afera koja podgrijava predizbornu temperaturu u SAD jesu video-snimci Centralne obavještajne agencije – CIA na kojima Amerikanci muče zatvorene osumnjičenike za terorizam. Ministarstvo pravde je napokon odlučilo da će biti provedena istraga.

Lideri Kongresa danas pritišću da se pronadje ko je naredio uništavanje snimaka i da li je u tom procesu došlo do ometanja pravde. Političari iz obje partije, i Republikanci i Demokrati, baš kao i predsjednički kandidati, traže da se istraga provede do kraja, te da se posebno ispita ko je, ako jeste, u Bijeloj kući znao što se dešava.

Mali su medjutim izgledi da će istraga biti provedena do kosti, kako to vole reći američki pravnici. Portparol Ministarstva pravde saopštio je da je odjel zadužen za nacionalnu sigurnost zajedno s CIA-om najavio preliminarnu istragu s ciljem da se prikupe činjenice. Tek nakon toga biće odlučeno ima li razloga za pokretanje pune istrage. General Michael Hayden, direktor CIA-e, pozdravio je to najavom da će CIA u potpunosti sarađivati u istrazi. "Pozdravljam to kao mogućnost da se odgovori na pitanja koja su se postavljala u vezi uništavanja video-snimaka 2005. godine", kazao je Hayden.
Istraga je najavljena nekoliko dana nakon što je Hayden priznao da je CIA napravila i uništila video-snimke na kojima je dokumentirano ispitivanje osumnjičenih za terorizam. Snimci pokazuju stravične scene mučenja, mada se u rječniku CIA to naziva tehnikom ispitivanja.

Organizacije za ljudska prava, posebno evropske, zgrožene su i specijalno ističu metodu zvanu "waterboarding". Ako ste ikada gledali neki od američkih akcionih filmova, sjetićete se scena u kojima se ispitanike topi u vodi, pa ih se u posljednji tren izvlači van.

Direktor CIA je ranije naveo da su snimci napravljeni 2002. godine kao dio tajnog programa pritvaranja i ispitivanja koje je počelo hapšenjem Abu Zubaydaha, osumnjičenog da je jedan od zapovjednika Al Qaede.
Program je prekinut kasnije iste godine, a snimke su uništene 2005. godine, jer bi, kako je naveo Hayden, mogle predstavljajati rizik po sigurnost CIA-inog osoblja. Naime, na temelju njih bi CIA-ini ispitivači mogli biti identificirani.

Bijela kuća i dužnosnici Ministarstva pravde, kao i vodeći zastupnici Kongresa godine 2003., navodno su savjetovali CIA da ne uništava video-snimke, ali je 2005. godine unutar te agencije ipak donesena odluka da ih se uništi.
XS
SM
MD
LG