Dostupni linkovi

Među tri najzaduženije zemlje Europe


Logo MMF-a
Logo MMF-a

Hrvatska spada u 3 najzaduženije zemlje Europe i pod hitno treba promijeniti ekonomsku strategiju kako bi smanjila vanjski dug, upozoravaju iz Međunarodnog monetarnog fonda. Vanjski dug je dosegao 82 posto bruto domaćeg proizvoda.


Hrvatska je ekonomska politika proteklih godina ostvarila napredak, ali proces gospodarskih reformi mora se dodatno ubrzati, istakao je u Zagrebu jedan od autora najnovijeg MMF-ovog izvješća o gospodarskim tendencijama u Hrvatskoj, Athanasios Vamvakidis, donedavni stalni predstavnik MMF-a u Republici Hrvatskoj:

"Očito, da je vanjski dug Hrvatske ekstremno visok. Iako ga je Hrvatska u posljednje vrijeme smanjila, Hrvatska je još uvijek veliki potrošač i na tom je području nužan veći napredak," upozorio je predstavnik MMF-a , napominjući da hrvatska Vlada troši 10 posto više od ostalih tranzicijskih zemalja.

"Konsolidacija fiskalne politike i smanjenje potrošnje itekako bi pomogli ukupnom hrvatskom gospodarstvu koje se zasad dosta dobro nosi s financijskom krizom na svjetskom tržištu," istakao je MMF-ov predstavnik u Zagrebu.

MMF-ove preporuke treba uvažiti, ali Hrvatska to čini već 15 godina i još uvijek ima golemu nezaposlenost i sve veći vanjski dug. Gdje je problem, pitamo savjetnicu guvernera Hrvatske narodne banke, Đurdjica Haramija:

"MMF-ova ukupna ocjena nije baš sjajna, ali ako brzo promijenimo strategiju možemo poboljšati ekonomsku situaciju. Međutim, preporuke koje daju smjernice za budućnost, mi smo već i dosada slijedili, pa otuda jednim dijelom i pitanje da li te preporuke dobro izvršavamo ili ih ne mozemo izvršiti ili ih ne znamo izvršiti. Možda to nisu dobre preporuke, koje ne bi trebali tako slijediti, nego bi trebali kreirati neku vlastitu ekonomsku politiku."

I ovaj je put, kaže Haramija, Hrvatskoj sugerirano otvoreno financijsko tržište, smanjenje kamatnih stopa, unos inozemnog kapitala, sve što odgovara međunarodnim financisjkim krugovima i institucijama, a se nigdje ne spominje domaća proizvodnja, zapošljavanje:

"MMF se nikad nije obraćao na čovjeka, na otvaranje radnih mjesta, na zaposlenost... Da se u 17 godina ne može zaposliti 300-400 tisuća ljudi - to je sramotan podatak! Zašto nema industrijskog razvoja, zašto nema poljoprivrednog razvoja, što ima u zapadnoeuropskim zemljama, naročito Francuskoj, Njemačkoj gdje je industrija i poljoprivreda favorizirana od države."

Zdravko Marić iz Ministarstva financija misli da Hrvatska ne mora biti zabrinuta najnovijim MMF-ovim izvješćem:

"Ni iz najnovije prezentacije, kao i inače iz službenog stava MMF-a, ne iščitava se i ne govori se ništa o nekakavim velikim prijetnjama. Naravno da oni upozoravaju, ali vidjeli smo i po pitanju najvruće teme, vanjskih neravnoteža, da Hrvatska ne stoji tako loše, da je napravila i određeni progres. S druge strane, poruke koje smo čuli od gospodina Vamvakidisa, to je nešto s čim smo već upoznati i na čemu radimo, a to su prije svega strukturne reforme i nastavak fiskalne konsolidacije."
XS
SM
MD
LG