Dostupni linkovi

UN: Milijarde dolara za klimatske promjene


Klimatske promjene
Klimatske promjene

Ograničenje emisije stakleničkih plinova bit će moguće samo uz ulaganje stotina milijarda dolara, rekao je jedan dužnosnik Ujedinjenih naroda.


Kako bi se postigle znatne redukcije nužne za sprečavanje najopasnijih posljedica globalnoga zagrijavanja, nužno je da investicije svake godine rastu i do 2030. dođu na dvjestotinjak milijardi dolara na godinu, rekao je Yvo de Boer, glavni tajnik UN-ove Okvirne konvencije o klimatskim promjenama.

"To zvuči mnogo, ali nije pogledate li globalne podatke o BDP-u," rekao je Boer na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama što se održava na Baliju.

Taj bi iznos bio od 0,3 do 0,5 posto GDP-a u 2030. objasnio je. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je da će konferencija na Baliju utrti put za postizanje sporazuma do 2009.

"Kao glavni tajnik, načelno, mislim da bi bilo potrebno usvojiti gornje granice," rekao je na konferenciji koja je počela u ponedjeljak i traje do 14. prosinca.

"No, znam da postoji strah među određenim zemljama u razvoju pa bi o tome pitanju trebalo raspravljati na budućim pregovorima," dodao je. "Naš krajnji cilj jest postizanje ukupnoga sporazuma o zagrijavanju kojega bi se mogle držati sve zemlje," istaknuo je.
XS
SM
MD
LG