Dostupni linkovi

Pregovori u dobroj vjeri


lider HSS-a Josip Fričić i HDZ-a Ivo Sanader
lider HSS-a Josip Fričić i HDZ-a Ivo Sanader

Nepuna dva tjedna od parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, još traju konzultacije oko formiranja nove parlamentarne većine. Relativni pobjednik izbora – HDZ – izvijestio je danas o tome – do kud se došlo u dogovaranju koalicije sa Hrvatskom seljačkom strankom i Hrvatskom socijalno – liberalnom strankom.

Konačni dogovor HDZ-a i koalicije Hrvatske seljačke stranke i Hrvatske socijalno-liberalne stranke nije ni danas postignut. Međutim, voditelj HDZ-ovog pregovaračkog tima Damir Polančec zvučao je na zajedničkoj konferenciji za novinare – optimistično:

«Vidite da pregovaramo u dobroj vjeri. Daleko više toga smo ispregovarali nego što je ostalo. Za sada ne vidim nijedno područje, koje je u nadležnosti ovog pregovaračkog tima, a u kojem ne bih vidio mogućnost dogovora.»

U nacrtu koalicijskog sporazuma koji će – kako je danas najavljeno – moći poslužiti kao javni program nove vlade, usuglašena je fiskalna decentralizacija, šest milijardi kuna za agrar, zdravstvo, školstvo, politika prema prerađivačkoj industriji i socijala. Pitanja zaštićenog ribolovno-ekološkog pojasa, čije aktiviranje i za Talijane i Slovence sa 1. siječnjem može dovesti do napetosti u odnosima sa tim susjedima i sa Europskom unijom, kao i pitanje referenduma oko ulaska u NATO, što HSS traži, a HDZ se referendumu protivi, su pitanja koja valja uputiti predsjednicima stranaka, rečeno je. Hrvatsku seljačku stranku dobar dio hrvatske javnosti proziva zbog političke trgovine i trke za foteljama, ali voditelj njihovog pregovaračkog tima Božo Pankretić ponavlja kako se razgovara o programima. Hoće li nakon HDZ-a razgovarati i sa socijaldemokratima?

«Dok razgovaramo i kad razgovaramo sa HDZ-om ne razgovaramo sa nekim drugim. Mislim da je to vrlo jasno. A to kako će razgovori završiti, to ne možemo ovog trenutka sigurno reći.»

Danas nije bilo vijesti iz sjedišta SDP-a o nekim pregovorima o mogućoj koaliciji lijevog centra, osim što su ove pregovore HDZ-a nazvali normalnom demokratskom praksom. Predsjednik Mesić ponovio je danas kako sa novim krugom konzultacija kreće već u nedjelju navečer, nakon što budu poznati rezultati ponovljenih izbora na pet biračkih mjesta, koji bi mogli dovesti do promjena kod dva manjinska zastupnika – mađarskog zastupnika i zastupnika 12 manjina, među kojima i romske. HDZ je, i prije konačnih rezultata, sa Romom Nazifom Memedijem već sklopio koalicijski sporazum.

XS
SM
MD
LG