Dostupni linkovi

Nastavljaju se međusobne optužbe funkcionera


Podgorica
Podgorica

Najnovija afera oko sumnji da je u Upravi za spriječavanje pranja novca bilo finansijskih malverzacija još jedan je pokazatelj da se u Crnoj Gori stvari sporo mijenjaju. U uobičajenoj matrici, napad na direktora u toj službi odmah je protumačen kao atak na instituciju i državni sistem.

U Upravi za spriječavanje pranja novca tvrde da je motiv istrage koju policija sprovodi u toj službi zbog navodnih finansijskih malverzacija pokušaj diskreditacije njenih čelnika i obesmišljavanje kontrole finansijskih transakcija koje, tvrdi se, uprava savjesno sprovodi. Komentarišući odbranu čelnika uprave o sumnji da je u toj službi pronevjereno preko 300.000 eura Nebojša Medojević, lider Pokreta za promjene, podsjeća da nije prvi put da čuje takav izgovor državnih funkcionera:

„U proteklih dvadeset godina vrlo često smo slušali u crnogorskom parlamentu da se ministri optuženi za korupciju i za pronevjere ogromnih razmjera brane sa pričom: „Nijesam ja sam u ovome. Ako ja padnem pašćete i vi“. To smo imali u parlamentu i odbrane rukovodećih ljudi protiv kojih su pokretane krivične prijave i otvarane istrage u Elektroprivredi Crne Gore, Telekomu i mnogim drugim, sad u Luci Bar najsvježiji slučaj i mnogim drugim javnim preduzećima, naravno, uvijek se dešava ista stvar. Kada zbog nekih unturašnjih razmirica policija podigne krivičnu prijavu i pokrene istragu tužilaštvo vrlo rijetko pokreće sudski spor ili kada krene da podigne optužnicu protiv nekih okrivljenih, ti se okrivljeni brane na isti način, prijetnjom da će oni ustvari otkriti prljave stvari za druge, možda visočije državne funkcionere i sve se završi u fiokama kod državnog tužioca“.

Medojević smatra i da nije slučajno što je direktor Uprave Predrag Mitrović tek nedavno u Skupštini kazao da je na pragu jednog finansijskog lobija okupljenog oko finansijske institucije čiji kraci vode do pojedinih nosilaca javnih ovlašćenja:

„Kada je gospodin Mitrović suočen sa nekom osnovanom sumnjom da se nešto neregularno dešavalo u njegovoj upravi odmah počeo da koristi informacije koje je dobio iz obavještajnog rada i da prijeti očigledno policiji i tužilaštvu sa iznošenjem nekih, kako on kaže, istina o postojanju finansijskog lobija koji prijeti državi Crnoj Gori. Da li prijeti praznom puškom ili stvarno ima određene argumente vrlo brzo ćemo vidjeti“.

Vanja Ćalović, direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, takođe smatra da je indikativno što je Predrag Mitrović tek sada počeo da govori o povezanosti funkcionera sa nelegalnim poslovima:

„Kada su u pitanju konkretni rezultati Uprave za spriječavanje pranja novca imamo samo dvije Kineskinje koje su optužene i osuđene za to krivično djelo i apsolutno nikakve druge konkretne rezultate rada takve institucije na čijem je čelu gospodin Mitrović. I u tom dijelu mislim da je više nego očigledno i više nego simptomatično to što gospodin Mitrović tek sada četiri godine nakon uspostavljanja te institucije konačno shvata da postoje finansijski lobiji koji su povezani sa ljudima u vlasti i tek kada se pokreće postupak protiv njega i njegovih bliskih saradnika govori o tome da ti i takvi finansijski lobiji pokušavaju destabilizovati državu. Onakvom izjavom u Skupštini Crne Gore ničim izazvanom pokušao je samo na neki način da pokrije dešavanja koja su počela, odnosno istragu koju je pokrenulo specijalno tužilaštvo“.


Simptomatično je, smatra Vanja Ćalović i to što je Upravo policije mimo dosadašnje prakse i propisa požurila da saopšti da policijski službenici koji vode istragu i upravi do sada nijesu utvrdili nezakonitost u toj službi:

„I tada nakon takve izjave gospodina Mitrovića u Skupštini Crne Gore iznosi i podatke koji bi po zakonu morali da predstavljaju državnu tajnu. Vjerujem da na osnovu svega ovoda jedino, na žalost, možemo doći do zaključka da postoje određene neraščišćene stvari između gospode iz Uprave za spriječavanje pranja novca i Uprave policije i sigurna sam da ćemo vrlo brzo imati prilike da vidimo na koji način će se ova afera dalje razvijati i što će to biti rezultat ovih međusobnih optužbi državnih, odnosno visokih funkcionera državnih institucija“.

U Upravi policije i crnogorskom tužilaštvu nijesmo uspjeli dobiti komentar na ovu temu. Podsjetimo. Policija po nalogu specijalnog tužilaštva provjerava finansijsku dokumentaciju Uprave za spriječavanje pranja novca zbog navodnih mahinacija direktora Predraga Mitrovića i nekoliko njegovih saradnika, a predmet istrage su putni nalozi i ugovori o djelu preko kojih je navodno pronevjereno više stotina hiljada eura.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG