Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nakon početnog optimizma u pogledu pozitivnog izveštaja glavne tužiteljke o saradnji Srbije sa tim sudom, usledile su polemike, ali i poruka Karle del Ponte da će njen izveštaj o saradnji biti negativan.

Može li Srbija da potpiše sporazum o asocijaciji i stabilizacije krajem januara sledeće godine, kako se to najavljuje u Beogradu, iako glavna tužiteljka Karla Del Ponte najavljuje negativan izveštaj o saradnji Srbije sa tim sudom, ukoliko Mladić uskoro ne bude isporučen Tribunalu. Šta je realnije od dve pomenute stvari - Mladić u Tribunalu ili potpisavanje sporazuma Srbije i Evropske unije.
Nakon početnog optimizma u pogledu pozitivnog izveštaja glavne tužiteljke o saradnji Srbije sa tim sudom, usledile su polemike, ali i poruka Karle del Ponte da će njen izveštaj o saradnji biti negativan. Tu se i otvara pitanje može li Srbija i pored neizručenja najtraženijeg haškog begunca da potpiše ugovor o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom, Savetnik predsednika Srbije za saradnju sa sudom u Hagu, Jovan Simić u izjavi za naš radio kaže da puna saradnja sa Tribunalom neznači isključivo hapšenje i predaju najtraženijeg begunca generala Ratka Mladića. Ona u tom smislu i komentariše najavu potpredsednika srpske vlade Božidara Đelića, da će 28. januara i pored negativnog izveštaja glavne tužiteljke, Srbija potpisati ugovor o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom. Jovan Simić, savetnik predsednika Srbije za saradnju sa sudom u Hagu:
“Nije obaveza Srbije da uhapsi Ratka Mladića. Obaveza Srbije je da ima punu saradnju sa sudom u Hagu, koja bi po mišljenju, još uvek glavne, tužiteljke Karle Del Ponte, dovela do hapšenja Ratka Mladića.Ukoliko mi damo dokaze i potvrdimo da mi stvarno u punom kapacitetu radimo na otkrivanju ljudi koji su optuženi za ratne zločine zbog koji treba da se nađu u Hagu. To je sasvim dovoljno za potpisavanje i dovoljno da se kvalifikuje i definiše kao puna saradnja, jer se postavlja pitanje šta bi se desilo da je neko od njih umro ili poginuo. Da li to znači hapšenje Ratka Mladića, ako je on umro? Da li to znači da mi nikada ne mozemo to da potpišemo? Ne. Znači puna saradnja je ono što mi treba da dokažemo i prikažemo i na osnovu svega ovoga što se radi. Verovatno potpredsednik Đelić smatra da je to puna saradnja i da će to tako biti kvalifikovano.”

Jelena Marković, poslanica Demokratske stranke kaže da je izjava glavne tužiteljke Karle Del Ponte dolazi u jednom veoma kompleksnom trenutku, kada se zavrsava njen mandat i kada Srbiju očekuje niz važnih odluka. Ona stoga smatra da će EU imati razumevanja za ovakav položaj, kao što Srbija čini sve da okonča saradnju sa Tribunalom, pre svega izručenjem Mladića tom sudu. Jelena Marković:
“Prema tome nije nemoguće da uprkos njenoj jučerašnjoj izjavi. Srbija će ipak, shodno onome što je Đelić najavio, potpisati u januaru Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji, s obzirom da EU neće meriti samo taj izveštaj već sve ono što je Srbija učinila i generalnu političku situaciju u Srbiji u kojoj treba da se ostvare uslovi za hapšenje i traganje. Srbija čini sve što je moguće i to je potvrdila i Karla del Ponte, i sada se samo nadamo da će se izvršiti i ono poslednje, a to je hapšenje i, naravno, nemojmo imati sumnju koliko je to teško i ozbiljno, imajući u vidu činjenicu da za Karadžićem međunarodna zajednica traga već deset godina, a da pritom sve te obaveštajne službe ništa nisu uradile.”
Poslanik Liberalno demokratske partije Vladan Batić veruje takođe da je moguće da Srbija potpiše ugovor sa Evropskom unijom, ali da to u ovom trenutku prevazilazi pitanje spremnosti Srbije da izruči Mladića Tribunalu u Hagu. Vladan Batić:
“U principu je to moguće - kao daj da ode Krale Del Ponte, da ne bude ona više glavni tužilac, a mi ćemo kao, majke mi, da izručimo Mladića. Možda i ta varijanta, ali mislim da ne možemo više lagati ozbiljne političare nekim našim dosetkama. To je vezano, ponavljam i za sudbinu Kosova i za predsedničke izbore. Nekom bi lepo došlo to potpisavanje sporazuma. Puno je potpitanja da bismo dali crno-beli odgovor.”
Članica odbora za evropske integracije Suzana Grubješić, veruje da je moguće potpisati sporazum sa Evropskom unijom bez obzira ne negativan izveštaj Karle Del Ponte,jer se na kraju ipak kaže ona, pita Savet ministara:
“Mi smo vrlo svesni situacije u kojoj se nalazimo i toga da još četri optuženika nisu u Hagu, ali moramo se podsetiti da su 42 osobe već tamo i da su sada dostupni svi izveštaji i arhive i sve ono što je glavna tužiteljka tražila i da je očigledno da nam treba vremena da pronađemo gde su optuženici i da ih uhapsimo.”
XS
SM
MD
LG