Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stišavanje panike među kosovskim Srbima


Pripadnici KFOR-a u severnom delu Kosova, 29. novembar 2007. godine.

Predstavnici kosovskih Srba smatraju da se status Kosova neće rešiti do kraja ove godine i da nema razloga za nasilje i paniku među srpskim stanovniištvom.

Član srpskog pregovaračkog tima Marko Jakšić ocenio je u izjavi za radio Slobodna Evropa da u predstojećem periodu rešavavanja statusa Kosova Srbi nemaju apsolutno nikakav razlog za brigu ili paniku naglasivši da ne očekuje nikakav vid nasilja na Kosovu.

"Kosovski Albanci neće posegnuti za nasiljem naročito ne sada kada se nadaju da će dobiti drugu albansku državu na Balkanu. Još mnogo će vode proteći Ibrom pre nego što se eventualno ostvari naum kosovskih Albanaca", ocenio je Jakšić.

On je naglasio da nema razloga za brigu i paniku, te da oni koji proturaju razne dezinformacije na Kosovu imaju za cilj da oslabe i ovako tanak srpski korpus na Kosovu, pošto se rukovode stavom što manje Srba na Kosovu to lakše do još jedne albanske države na Balkanu.

"Srbi nemaju nikakvog razloga za brigu ni 10. decembra ni 10. januara ni 10. februara. Mi moramo ostati na svom ognjištu ovde, jer je ovde naša država i naša zemlja i mislim da će tako ostati i u budućnosti", kazao je Jakšić, koji je i predsednik zajednice srpskih opština i naselja Kosova i Metohije.

Predsednik Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da su predstavnici Kfora i NATO-a s kojima je razgovarao dali čvrsta uveravanja da "Kfor zna šta raditi u slučaju nasilja", i da su na takvo nešto upozorili albanske lidere na Kosovu.

"NATO će ovoga puta reagovati odmah i svim raspoloživim sredstvima ako neko posegne za nasiljem u cilju ostvarenja političkog cilja. Iz tog razloga Srbi nemaju razloga za zabrinutost i paniku jer se ništa neće dogoditi do kraja ove godine", kazao je Ivanović.
Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) severnog Kosova Milan Ivanović odbacio je optužbe , koje se sve češće pojavljuju u javnost, da će u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova lideri Srba sa severa Kosova proglasiti nezavisnost tog dela teritorije.

“Ako otcepite sever Kosova to onda znači da ste se odrekli svih onih Srba koji žive južno od Ibra i 90% svoje teritorije. Znači svuda gde žive Srbi na Kosovu i Metohiji nije moguće implementirati nezavisnost, jer nas albanske odluke ne interesuju. Naglašavam da su te navodne odluke o otcepljenju severa Kosova apsolutno besmislene i neutemeljene”, istakao je Ivanović.

Pitali smo i građane severnog dela Kosovske Mitrovice kako vide Kosovo do kraja godine.

Željko Tvrdišić smatra da se status Kosova neće rešiti do kraja godine .
“Siguran sam da se 10. decembra neće desiti ništa, pa ni do kraja godine, mada je moguće da Priština jednostrano proglasi nezavisnost u februaru ili martu. Kada je u pitanju nasilje, zaista ga ne očekujem, jer smatram da bi nasilje sigurno vratilo Kosovo nekoliko godina unazad. Ssto se tiče mojih planova I planova moje porodice, sa Kosova ću otići sigurno ako ne budem osećao sigurnost I ako ne vidim ekonomsku perpsektivu mog ostanka ovde”, rekao je Tvrdisić.

Slađana Trifunović kaže da strahuje od izbijanja mogućeg nasilja ali ipak ističe da u njoj postoji nada da se tako nešto neće desiti.
“Iskreno rečeno strepim šta će biti posle 10. decembra.Osećam neku neizvesnost, iskreno rečeno plašim se zbog dece.Ako smo mi preživeli sve što smo preživeli I ako smo prošli kroz sve što smo prošli , morali smo, ali se nadam da bar naša deca neće morati”, kazala je ona.

XS
SM
MD
LG