Dostupni linkovi

Bushova poruka Kim Jon Ilu


George W. Bush
George W. Bush

Američki predsjednik Georg Bush uputio je pismo sjevernokorejskom lideru Kim Jon Ilu u kojem kaže da normalizacija odnosa izmedju dviju država ovisi prvenstveno o Kim Jon Ilu.

Budu li do kraja godine ispunjene obaveze o nuklearnom razoružanju, SAD i Sjeverna Koreja bi mogle uspostaviti pune diplomatske i druge odnose, napisao je Bush čovjeku, čiju je komunističku vladu njegova administracija ubrajala u osovine zla.
U pismu koje je Bush poslao 1. decembra, a o kojem je javnost saznala nekoliko dana kasnije, poziva se Pyongyang da kaže istinu u izvještaju o svojim nuklearnim potencijalima, sredstvima i programima. Sjeverna Koreja se obavezala da će do kraja godine okončati rad na svom nuklearnom programu što bi moglo značiti konačnu denuklearizaciju korejskog poluotoka. Iako Bushova administracija nastoji umanjiti diplomatski značaj pisma, analitičari ističu da ono pokazuje da se politika aktualne administracije mijenja od vremena kada se Bush klonio diktatora.
Sam Kim čezne da bude priznat na svjetskoj sceni kao značajan igrač i mnogi u ovom pismu vide ostvarenja njegovih ambicija. No, u Bijeloj kući ističu da je pismo predsjednika tek u funkciji podsjećanja Sjeverne Koreje da do 31. ovog mjeseca, sukladno dogovorima mora okončati svoj nuklearni program. Bush je slično pismo uputio i šefovima država koje sudjeluju u pregovorima o okončanju sjeverno korejskog nuklearnog programa – Rusiji, Kini, Japanu, Južnoj Koreji i ostalima.
Sjeverna Koreja je prije par mjeseci započela razmontirati reaktor s obogaćenim plutonijem u Yongbyonu i trebala bi to okončati do kraja mjeseca. No Washington zapravo želi znati koliko točno nuklearnog oružja proizvodi Sjeverna Koreja, koliko ima raketa sa bojevim nuklearnim punjenjem i da li je Pyongyang spreman nastaviti s prodajom nuklearnog oružja drugim državama.
Kim je obećao da će okončati nuklearni program. Analitičari ipak podsjećaju da je teško očekivati da će cijeli posao biti završen do zadanog roka, ali i ističu značaj dogovora po kojem je Washington spreman diktatorskom režimu osigurati milijun tona nafte, dati mu političke ustupke, poput skidanja sa liste država koje potpomažu terorizam, a što je i te kako potrebno zemlji sjeverno od 38 paralele.
XS
SM
MD
LG