Dostupni linkovi

Vanredna vijest

CPC traži povrat crkava na teritoriji Podgorice


Crnogorska pravoslavna crkva obratila se zahtjevom Upravi za nekretnine tražeći da sve crkve na teritoriji podgoričke opštine, za koje tvrde da su nelegalno prepisane na ime Mitropolije Srpske pravoslavne crkve, vrate legalnom vlasniku. U Crnogorskoj crkvi tvrde da je ukupna vrijednost nelegalno upisane zemlje na srpsku crkvu između 30 i 50 miliona eura i da se ta imovina već rasprodaje.

Stevo Vučinić iz Odbora za promociju Crnogorske Pravoslavne Crkve neveo je da je beogradska Patrijaršija 1999.godine nezakonito kao vlasnik na sebe upisala ogromnu imovinu na teritoriji opštine Podgorica:

„Beogradska Patrijaršija je od 1999. godine nezakonito se upisala kao vlasnik 1.015.789 metara kvadratnih zemlje, seoskih grobalja, svih crkava i manastira podgoričke opštine. Ukupna vijednost nezakonito upisanog zemljišta je između 30 i 50 miliona eura i već se rasprodaje. Tim novcem finansira djelatnost protiv naše zemlje i gradnja objekata u Srbiji“.

Crnogorska Pravoslavna Crkva se , nakon što je prikupila dokumentaciju koju je prezentovala i na konferenciji za medije, obratila se zahtjevom Upravi za nekretnine:

„Zato je Crnogorska Pravoslavna Crkva na temelju člana 124 Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti podnijela zahtjev republičkoj Upravi za nekretnine - područnoj jedinici u Podgorici, da izvrši ispravku grešaka u katastru nepokretnosti jer smo uvidom u katastar nepokretnosti za opštinu Podgorica utvrdili da su sve crkve, svi manastiri, pa i seoska groblja na području opštine Podgorica suprotno zakonskim odredbama upisani na Srpsku pravoslavnu crkvu“.

Reakciju iz Uprave za nekretnine do momenta slanja ovog izvještaja i pored pokušaja nijesmo uspjeli dobiti, a ukoliko se uprava ogluši na zahtjev Crnogorske pravoslavne crkve postupak je, prema riječima Vučinića, sljedeći:

„U toj situaciji mi ćemo naravno drugostepeno žalit republičkoj Upravi za nekretnine, a u trećem stepenu, ako i tu budemo nezadovoljni, Upravnom sudu i tada se tek otvara mogućnost za rješavanje tog spora pred sudom u Strazburu“.

Na naše pitanje da li je imovina ubilježena konkretno na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori ili na Mitropoliju crnogorsko primorsku, Vučinić precizira:

„Upisan je matični broj Pravoslavne mitropolije crnogorsko primorske Podgorica, a taj matični broj je i broj Srpske Pravoslavne Crkve pod kojim je ona registrovana, a Pravoslavna mitropolija je dio, u pravnom smislu, cjeline koja se zove Srpska prvoslavna crkva. Ona nije cjelina već je ona dio jedne cjeline čije je sjedište beogradska Patrijaršija“.

Sa druge strane, advokat Mitropolije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Mlađen Mićović, komentarišući ovaj zahtjev, tvrdi da se Crnogorska pravoslavna crkva obratila pogrešnoj adresi:

„Oni su se obratili nenadležnom organu. Katastar vodi evidenciju o vlasnicima, a katastar ne rešava sporna pitanje oko imovine. Doduše, ne može biti realnog spora između Mitropolije kao vjekovne crkve na ovom prostoru i novoosnovane organizacije koja sebe predstavlja crkvom , zato što oni mogu upisati imovinu od svog nekakvog formiranja ili osnivanja unazad 8 -9 godina“.

Na našu primjedbu da oni ne traže da se imovina prepiše na njih, već da se vrati državi, odnosno opštinama, Mićović kaže:

„Utoliko je još smešniji taj njihov zahtev da oni treže da se nešto upiše na državu. Ako se sama država kao , eto tako, po njima ne zanima da ostvari svoje pravo oko tog upisa, zašto bi se pak i s kojim pravnim legitimitetom oni pojavljivali u ime države“.

Crnogorska pravoslavna crkva će pak nastaviti da prikuplja dokumentaciju i za ostale opštine na teritoriji Crne Gore, budući da je riječ o ogromnoj crkvenoj imovini.U Crnoj Gori prema posljednjem popisu ima oko 600 crkava i sakralnih objekata za koju tvrde da je nelegalno devedesetih sa države, to jest opština, prepisivana na Srpsku pravoslavnu crkvu. Vučinić tvrdi i da SPC već u pojedinim gradovima prodaje tu imovinu i stiče ogromnu materijalnu dobit:

„Trgovina crkvenom imovinom za Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori je postala veoma značajan izvor prihoda i to su u pitanju desetine, stotine miliona. SPC je recimo u budvanskoj opštini uspjela da proda izvjesni dio imovine, sagradila je sopstveni hotel i bavi se poslovima sticanja novca“.
XS
SM
MD
LG