Dostupni linkovi

Odloženo suđenje osumnjičenim Karadžićevim jatacima


Beograd, Palata pravde

Suđenje grupi od 12 optuženih za skrivanje i pomaganje haškog optuženika Ratka Mladića odloženo je danas do daljnjeg, zbog nemogućnosti troje okrivljenih da prisustvuju suđenju, ali i zbog predloga sudskog veća Drugog opštinskog suda u Beogradu da se oglasi nenadležnim.

Na zakazano ročište u Drugom opštinskom sudu nije pojavilo troje od ukupno 11 optuženih. Prema izveštaju sudskog veštaka Dušana Dunjića, prvooptuženi Jovo Đogo zbog bolesti i teškog zdravstvenog stanja nije u stanju da prisustvuje suđenjima. Jedan od advokata optuženih Svetozar Vujačić preneo je novinarim šta sve piše u izveštaju sudskog veštaka:

"Piše da je Đogo prebolestan, da je na hemoterapiji jer ima karcinom na više mesta, pluća debelog creva itd. Zbog toga narednih osam meseci nije sposoban da pristupi ovom sudu."

Sud je konstatovao da je svedok Mileva Ivanović, majka jednog od optuženih, preminula 10. novembra. Po oceni branioca njenog sina, advokata Svetozar Vujačića, ona je "prva žrtva ovog montiranog političkog procesa":

"Mileva Ivanović je, na žalost, prva žrtva ovog politički montiranog procesa. Ta žena je, u bukvalnom smislu, preživela veliku torturu, i psihičku i fizičku, u pretkrivičnom postupku. Bezbroj puta je pozivana u BIA i u policiju, pozivana je na uviđaje da 'pokaže' gde je Mladić živeo iako ona to nikada nije znala. Kako bi onda mogla da pokaže? U tom čudu je čak pala u nesvest. Mileva Ivanović je, na žalost, prva žrtva ovog politički montiranog procesa, koji je, kako je i gospodin Rasim Ljajić rekao, velika politička greška koja je urađena pod velikim međunarodnim pritiskom.

U dosadašnjem toku postupka svi optuženi, izuzev penzionisanog oficira Vojske Republike Srpske Marka Lugonje, koji je priznao da je početkom septembra 2002. krio Mladića pet do šest dana u svom stanu u Beogradu, negirali su navode optužnice o skrivanju generala Vojske Republike Srpske. Na optuženičkoj klupi, zbog pomoći učiniocu posle izvršenja krivičnog dela, pored Đoga i Lugonje i Tatjane Vasković su Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Ljiljana Vasković, Saša Badnjar, Predrag Ristić, Ratko Vučetić, Borisav Ivanović i Bojan Vasković. Tužilaštvo danas nije imalo novih predloga, a sud je optuženom Saši Badnjaru vratio pasoš Bosne i Hercegovine. I novinar nedeljnika Vreme Dejana Anastasijević smatra da je suđenje Mladićevim jatacima politička farsa, jer se na ovakav način skriva stvarni trag koji bi vodio do hapšenja najtraženijeg haškog begunca:

"Suđenje je od samog početka bilo farsa. Radilo se o ljudima koji su svi bivši oficiri, koji su čuvali Mladića pre svega po zadatku. Ti ljudi su pohapšeni i od njih su napravljeni žrtveni jarci upravo da se Mladić ne bi uhapsio. Dakle, oni su u jednom trenutku bili praćeni da bi se njihovim praćenjem došlo do lokacije na kojoj se nalazi Mladić, a onda je neko u jednom trenutku odlučio da se prekine sa tim i da se oni na vrlo javan način uhapse. Na taj način je prekinuta mogućnost da se dođe do informacije gde je Mladić, što je, u stvari, jedina važna stvar. Ko je to mogao da naredi takođe nije teško pretpostaviti, međutim optužnica se time uopšte ne bavi. Takođe je nerealno od njih očekivati da na sudu kažu ko im je to naredio pošto svi oni imaju porodice."

Sudsko veće nije odredilo termin narednog suđenja. Tačan datum nastavka dokaznog postupka naknadno će biti saopšten. Svi optuženi nalaze se na slobodi. Sudski proces počeo je 27. septembra prošle godine. Predsednik sudskog veća sudija Dejan Dobrosavljević saopštio je na pretresu da je veće podnelo predlog da se oglasi nenadležnim zbog najnovijih izmena i dopuna Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, kojima je predviđeno da je za procesuiranje pomagača haških optuženika nadležan okružni sud.

XS
SM
MD
LG