Dostupni linkovi

Fotelje, a ne programi


Sabor Republike Hrvatske
Sabor Republike Hrvatske

I dok se čini da je stvaranje koalicije, predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom, pred zaključenjem, građani su već umorni od stranaka, koalicija i trgovine, nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Danas nije bilo novih vijesti oko formiranja nove vladajuće većine, bilo na lijevom, bilo na desnom centru. No, čini se da je formiranje koalicije HDZ-a i takozvane zeleno-žute koalicije, Liberala i Hrvatske seljačke stranke, skoro pa svršena stvar. Jučer započete razgovore oni nastavljaju i danas, a nacrt koalicijskog sporazuma navodno ima preko stotinu stranica.

Urednik u zagrebačkom Jutarnjem listu, Davor Butković, uvijek je dobro upućen što se to dešava daleko od očiju javnosti. Prema njegovim riječima, čelnik HSS-a, Josip Friščić, još je jednom zatražio šest milijardi kuna za poljoprivredu, na što mu je Sanader obećao dvostruko više, s obrazloženjem da je poljoprivreda strateška grana gospodarstva, koja može osnažiti hrvatski izvoz:

"Mislim da su oni postigli visoku suglasnost oko toga da će prioritet države biti poljoprivreda, ali ne u smislu saniranja malih seoskih gospodarstava, nego u smislu distribucije stotina tisuća hektara državne zemlje raznim ljudima koji na njoj mogu raditi, u smislu priznavanja maksimalnih radnih prava ljudima koji rade na zemlji."

Ako su ove informacije točne, čini se da je postignut prilično racionalan dogovor. Međutim, građani su umorni i rezignirani zbog toga što o novoj vladi opet ne odlučuje volja građana, već dogovori i trgovina. Kao da nitko ne vjeruje da se razgovara o programima, a ne isključivo o foteljama:

"Mislim da razgovaraju o foteljama."
"I o programima i o foteljama raspravljaju. Sve je to povezano."
"Niko još nije dovukao do kraja baš onaj program koji je zacrtao na početku izbora."
"Svi lažu. Bore se za svoje fotelje, za svoj život, a za narod najmanje."
"Nisu se pokazali na djelu."
"Dosta je više tog prepucavanja. HDZ-u ništa ne vjerujem. Gledaju samo svoj prosperitet."
"Već su svi prešli svaku mjeru, pa zato više nitko ne voli pričati o tome."

Socijaldemokrati su nešto utihnuli, što naravno ne znači da su bacili koplje u trnje oko mogućnosti formiranja vlade lijevog centra. Međutim, većina analitičara sve manje vjeruje u tu mogućnost. Davor Butković o dvije greške Socijaldemokrata - jednoj zbog koje nisu dobili više glasova, i drugoj - zbog koje su dio javnosti antagonizirali protiv sebe:

"SDP je govorio samo o HDZ-u i žestoko ga kritikovao. Pokupio je sve svoje birače, ali nije učinio bitnu stvar, nije pokupio birače koji uoči izbora ne znaju za koga će glasati, koji nisu stranački opredijeljeni. Došlo je do 37 posto apstinencije na izborima, što je užasno velika apstinencija u današnje vrijeme u Evropi. SDP je poslije izbora pogriješio jer je morao priznati barem privremeni poraz pošto su izgubili sa 10 mjesta razlike."

Što kažu građani? Jesu li zadovoljni načinom na koji je njihova izborna volja pretočena u dogovore i vjerojatne postizborne blokove? Čujmo:

"Očekivao sam puno više, puno poštenije."
"Donekle je jer je opozicija ojačala. Sa jakom opozicijom, možda će biti bolje."
"Ne samo ja, nego velika većina Hrvata ovo nije očekivala."
"Nisam očekivala da će se Seljačka stranka privinuti HDZ-u. Bit će i oni ispljuvani nakon ove četiri godine, kao i Đapić, kao i Škare-Ožbolt. Svi oni koji su ušli u koaliciju sa HDZ-om, popušili su."

XS
SM
MD
LG