Dostupni linkovi

Slovačka podržava kompromis za Kosovo


Fatmir Sejdiu, arhivski snimak
Fatmir Sejdiu, arhivski snimak

Slovačka podržava nastavak pregovora o statusu Kosova do postizanja rešenja koje će biti prihvatljivo za strane u razgovorima, ali ne podržava jednostrane odluke, izjavio je u Prištini ministar inostrani poslova Slovačke Jan Kubiš.

Vlada Slovačke veruje da je najbolje rešenje za status Kosova pregovorima postignut kompromis, izjavio je gostujući ministar i dodao da Slovačka ne podržava jednostrane odluke, već očekuje pregovore do postizanja sporazuma. Slovački šef diplomatije je razgovarao sa šefom UNMIK-a Joakimom Rikerom i predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom.

Slovačka podržava nastavak pregovora o statusu Kosova do postizanja rešenja koje će biti prihvatljivo za strane u razgovorima, ali ne podržava jednostrane odluke. Ovo je poruka koju je ministar inostranih poslova Slovačke Jan Kubiš preneo čelnicima institucija i šefu UNMIK-a.

Kubiš je kazao da status quo nije prihvatljiv ali ni jednostrane odluke. Slovačka će zato podržati odluku koju donese Savet bezbednosti UN-a.

“Mi još uvek verujemo da je najbolje rešenje kompromis, koji će se postići pregovorima. Uvek smo se protiviili jednostranim aktima”, rekao je Kubiš, dodavši da još uvek ima prostora za razgovore.

Slovački ministar se založio za poštovanje Rezolucije 12 44 sve dok je ona na snazi.
Kubiš je kazao da će konačni stav Slovačke o statusu Kosova biti u skladu sa stavom Evropske Unije.

Nakon razgovora sa slovačkim šefom diplomatije, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je izjavio da su razgovorima Prištine i Beograda iscrpljenje sve mogućnosti za postizanje kompromisa i sada očekuje da posrednička trojka podnese izveštaj generalnom sekretaru UN. Posle toga, kazao je Sejdiu, Skupština Kosova će doneti određene odluke.

XS
SM
MD
LG