Dostupni linkovi

Centar kriminala nije na ulici


U subotu navečer ubijen je u Zagrebu narkodiler Davor Zečević. Dio javnosti uplašio se mogućnosti da se na ulice Zagreba vrati atmosfera devedesetih, koja je kulminirala stradanjem nevinog prolaznika u mafijaškom obračunu zoljom.

Snajperskim hicem u glavu ubijen je u subotu navečer 4četrdesetgodišnji Davor Zečević. Nepoznati ubojica pucao je iz obližnje šume u podsljemenskoj rezidencijalnoj četvrti, kada je Zečević, zajedno sa svojom djevojkom, novinarkom Hrvatske televizije, izlazio iz njenog stana u novosagrađenoj urbanoj vili i na parkiralištu pred kućom ulazio u njezin terenac.
Zečević je upravo završavao višegodišnju zatvorsku kaznu u kaznionici Lepoglava zbog preprodaje teških narkotika i nalazio se na slobodnom vikendu. Javnosti je postao poznat kao jedan od optuženika u procesu «zločinačkoj organizaciji» koncem devedesetih i početkom dvije-tisućitih, koji se nakon trijumfalističkih najava o konačnom obračunu sa organiziranim kriminalom u Hrvatskoj raspao kao mjehur od sapunice.
Tko je ubijeni Davor Zečević? Nezaposleni četrdesetogodišnji grafički dizajner karijeru je, zajedno sa još nekoliko prijatelja iz zagrebačke četvrti Knežija, početkom devedesetih počeo stvarati – kao i mnogi tada u Hrvatskoj – u kriminalnom miljeu, kaže za naš radio novinarka «Slobodne Dalmacije» Jasna Babić, autorica najbolje do sad napisane knjige o organiziranom kriminalu u Hrvatskoj:
«Zečević i braća Momčilović su se specijalizirali na dilanje droge. Na taj način su ušli u tadašnje krugove džet seta, koji je konzumirao kokain kao jednu snobovsku drogu, koju su im oni pribavljali. Kad je 1999. godine HDZ prije izbora pokušao dati glasačkom tijelu do znanja da su spremni obračunati se sa kriminalom, skupljeni su svi kriminalci koji nisu bili povezani sa Hrvatskom vojskom i napravljen je čuveni proces protiv takozvane ,zločinačke organizacije‘, koji je pokrenuo Radovan Ortinski.»
To je suđenje propalo, ali tužiteljstvo mu je bar uspjelo dokazati preprodaju narkotika i smjestiti ga na višegodišnju robiju. Po ocu Crnogorac, Zečević je planirao preseljenje u Crnu Goru nakon što uskoro odsluži kaznu, jer je uz ostalo u Crnoj Gori – prema pisanju medija – dobio i koncesiju za flaširanje pitke vode. Očito policijska istraga nije došla do novca od dilanja. Jasna Babić:
«Kako bi jedan narko diler mogao ostati bez kune. To je naprosto nemoguće.»
Nasilje se ne vraća na ulice Zagreba, kaže za naš radio predsjednik uprave tjednika «Nacional» Ivo Pukanić. Zagreb plaća cijenu toga da je veliki grad:
«Policija i sustav mogu biti koliko hoćete efikasni, kriminala će uvijek biti. Samo naravno zavisi u kojoj mjeri. Ja smatram da je situacija u Hrvatskoj dosta mirna i pod kontrolom, što se tiče baš te vrste kriminala. To je prvo ubojstvo nakon ne znam koliko vremena.»
«Ulica» će se uvijek obračunavati, kaže Pukanić, ali ozbiljni organizirani kriminal je negdje drugdje:
«Mislim da je glavni kriminal na nekim drugim mjestima – problemi korupcije i problemi naštimavanja različitih natječaja. Mislim da je tu centar kriminala u Hrvatskoj, a ne na ulici. ,Ulica‘ će se uvijek obračunavati između sebe. Naravno, treba gledati da se to što manje događa, da ne stradaju nevini ljudi. Mislim da policija i službe tu ne mogu baš puno napraviti. Toga je bilo i toga će uvijek biti, ne samo u Hrvatskoj nego i svugdje u svijetu.»
XS
SM
MD
LG