Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oproštajna poseta Karle del Ponte


Karla del Ponte

Poslednja poseta Beogradu Karle del Ponte, glavnog tužioca Haškog tribunala, završava se bez konkretnih rezultata, jer su četvorica preostalih begunaca i dalje na slobodi. Sudeći prema tvrdnjama Beograda, “potrage su intenzivnije nego ikada.”

Poslednja poseta Beogradu Karle del Ponte, glavnog tužioca Haškog tribunala, završava se bez konkretnih rezultata, jer su četvorica preostalih begunaca i dalje na slobodi. Sudeći prema tvrdnjama Beograda, “potrage su intenzivnije nego ikada,” ali je pitanje da li će uroditi plodom u roku koji je neophodan za skoro potpisivanje sporazuma o pridruživanju EU.

Haški optuđženici Ratko Mladić, Radovan Karadžic, Goran Hadžić i Stojan Župljanin, kao da su u zemlju propali jer su i pored, kako Beograd tvrdi, intenzivne potrage uz angažovanje svih kapaciteta i dalje na slobodi. Zato je Karla del Ponte, glavni tužilac Haškog tribunala, u glavnom gradu Srbije nakon razgovora sa domaćim zvaničnicima konstatovala da nema rezultata u hapšenju begunaca. Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, izjavio je da se čini sve da se uhapse i izruče haški optuženici, kao i da su Karli del Ponte predočene akcije za njihovo lociranje:

Mi radimo sve kao da su oni svi u Srbiji, iako takvih saznanja ili potvrđenih informacija nemamo. Još proveravamo neke informacije koje posedujemo, a da li su one dovoljno validne da predstavljaju ozbiljan trag do haških optuženika, ostaje da se vidi u narednim danima. I nema razloga da neko pritiska Srbiju da bi, navodno, ona pod pritiskom onda izručila haške optuženike. Mi ih ne krijemo nigde da bi ih onda u odgovarajućem momentu izručili tribunalu. Jedini razlog za to što oni nisu tamo je zato što se očito dobro skrivaju i zato što nisu dostupni našim državnim organima. "

Ovo je poslednja poseta Karle del Ponte Beogradu jer joj se završava mandat, pre čijeg kraja će 10. decembra podneti izveštaj Ujedinjenim nacijama, od kog će zavisiti i eventualno potpisivanje Sporazuma o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji. Rasim Ljajić kaže za RSE:

Prema tome, ostaje jos malo vremena da uverimo Tribunal I medjunarodnu zajednicu u nase napore I aktivnosti koje bi morale dati neki konkretan rezultat. Izbalansiran izvestaj bi otvorio vrata potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji I pridruzivanju dok bi, ukoliko bude potpuno negativan, nasse ssanse srazmerno tome bile umanjene."

Karla del Ponte je pred posetu Beogradu izjavila da je politički pritisak na Srbiju veliki i rekla da zato očekuje da će Ratko Mladić biti uhapšen u decembru ili januaru, kao i da je u to sigurna 80 odsto. Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije, rokove nije pominjao ali je izjavio da je Srbija apsolutno posvećena okončanju saradnje sa Hagom.

Ovog trenutka svi nadležni organi Srbije zaista čine sve što je u našoj moći da se ta saradnja brzo dovrši. Odnosno, ovog trenutka postoji puna saradnja Srbije sa Haškim tribunalom i time smatramo da je najvažniji uslov za potpisivanje ugovora o pridruživanju praktično ispunjen."

Iako zvanicnici retko pominju detalje iz potraga, ovih dana pojavili su se neki novi momenti: Vladimir Vukčević, srpski tužilac za ratne zlocine, rekao je da su tajne službe nedavno došle do saznanja da je optuženi Radovan Karadžić bio u Srbiji 2004, ali da sada nije tu, kao i da se veruje da se Ratko Mladić krije u Srbiji. Takodje, nedavno je u jednoj od potraga za haškim beguncima pronadjena veća količina oružja, dok štampa piše da su Karli del Ponte predate adrese na kojima se Mladić krio 2006. Marko Savković, iz Centra za civilno-vojne odnose, ovako za naš program procenjuje ove informacije:

“Veliko je pitanje da li je to dovoljan materijal na osnovu kog Karla del Ponte 10. decembra može da iznese pozitivnu ocenu saradnje. Vremena je zaista jako malo i sam Rasim Ljajić je uostalom rekao da bi hapšenje Mladića do tog datuma bilo ravno čudu."

Zato Marko Savković zaključuje:

“Politika uslovljavanja će ostati i tu ne vidim da će biti pomaka. Tako da lako možemo doći u lošu situaciju u vezi sa najznačajnijim pitanjem za budućnost ove zemlje – da nemamo isporuku optuženih, odnosno da zbog toga ne bude potpisivanja Sporazuma o pridruživanju EU."

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG