Dostupni linkovi

Tužiteljki treba pokloniti pravopis


Vesna Medenica
Vesna Medenica

U faksimilu dopisa koji nosi potpis Vrhovne državne tužiteljke Vesne Medenice, imena svih naroda u Crnoj Gori ispisana su malim početnim slovom. Da li je takva greška na tako visokoj funkciji smjela da se desi?

Vrhovni državni tužilac Vesna Medenica je nedavno u sklopu prepiske sa Aleksandrom Zekovićem, istraživačem za kršenja ljudskih prava, iz kabineta proslijedila zvaničan dopis u kome su imena svih naroda u Crnoj Gori: Albanci, Hrvati , Muslimani Bošnjaci, Srbi i Crnogorci, napisana malim početnim slovom. Komentarišući krupne pravopisne greške u dokumentu čiji je faksimil objavila današnja „Republika“ Dragan Koprivica, univerzitetski profesor, književnik i funkcioner Socijalističke narodne partije, kaže da su takvi propusti postali pravilo:

„Vjerovatno je malim slovom označeno sve ono što se tiče nacije u Crnoj Gori u smislu novogodišnjeg poklona, ali ako su ista ta gospoda u stanju da naprave jezičke gramatičke greške u samom Ustavu i da ih ne primijete, onda je ovo samo nastavak lanca kulturno jezičkih promašaja. U Crnoj Gori ništa novo kada je vlast u pitanju“.

Književnik Ognjen Spahić sumnja da se radi samo o pravopisnom propustu:

„Pravopisne greške na zvaničnim dokumentima, što je poenta, poput ovog Državnog tužioc, uvijek su i moraju biti jasna politička poruka. Prije svega, ako se sjetimo „Pobjede“ iz prve polovine devedesetih tada su mala početna slova imena manjinskih naroda bila jedan od apsolutno ključnih trikova režimskih novinara. Međutim, što je interesantno, u Medenicinom obraćanju su i Crnogorci napisani prvim početnim malim slovom, tako da cio tekst, što je skandalozno, očituju dvije stvari od kojih se ja kao pisac u životu najviše plašim, to su šovinizam i nepismenost. Izgleda da su to još uvijek dvije kategorije koje su vrlo dobra preporuka za neku visoku funkciju u crnogorskoj vlasti“.

I Branka Bošnjak, univerzitetski profesor i poslanik Pokreta za promjene, kaže da je uopšte neiznenađuje dopis državne tužiteljice Vesne Medenice:

„Zbog toga što su njoj vjerovatno svi onako ispod njenog nivoa i vjerovatno samo svoje ime piše velikim slovom. poznata je i po tome da nijedno skupštinsko zasijedanje ne prođe bez naručivanja novog kompleta ili nove tašne pred odlazak na sučeljavanje sa poslanicima u Skupštini Crne Gore. Čak, eto vidite, na kojim je ona visinama kada i vama novinarima nije dozvolila da joj na konferenciji za štampu postavljate pitanje, već naravno to treba da uradite meilom da bi se ona pripremila. Nije njen nivo da odgovara na pitanja pred novinarima.“

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG