Dostupni linkovi

EU odlučila parafirati Sporazum sa BiH


Željko Komšić, Haris Silajdždić, Olli Rehn i Nebojša Radmanović u Predsjedništvu BiH u Sarajevu, 3. decembar 2007
Željko Komšić, Haris Silajdždić, Olli Rehn i Nebojša Radmanović u Predsjedništvu BiH u Sarajevu, 3. decembar 2007

BiH će u utorak konačno parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, objavio je evropski komesar za proširenje Oli Rehn, nakon što je u Sarajevu razgovarao sa liderima vodećih političkih stranaka u BiH.

Evropski komesar u ponedjeljak naveče je izjavio kako je sa političkim liderima u BiH razgovarao o normalizaciji političke situacije i o tzv. evropskom dnevnom redu, odnosno reformama koje zemlja mora provesti na putu ka EU. Rehn je rekao da su ga politički lideri ubijedili da su spremni provesti "mostarski sporazum", odnosno reformu policijskih snaga, koja je bila jedan od ključnih uslova za potpisivanje Sporazuma sa EU:

"I u skladu sa mandatom koji sam dobio od predsjednika Evropske komisije, gosp. Barossa, sutra (utorak) ću parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Nadam se da će političari ovo doživjeti kao veliko ohrabrenje da nastave sa reformskim putem u korist građana BiH."

Parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, na koji se čeka već godinama, je dobra vijest, ali i obaveza da se ispune svi postavljeni uslovi. Ovo je ocjena većine bh. političara koji smatraju da je usvajanjem nametnutih odluka visokog predstavnika, kojima je promijenjen način rada i glasanja u državnom parlamentu i Vijeću ministara, BiH trenutno izašla iz političke krize, ali da je nerazriješeni problemi još uvijek čekaju.
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Beriz Belkić kaže:
„Imamo pred sobom niz stvari koje ostaju kao obaveza, dakle i reforma policije. Nakon akcionog plana, predstoji izrada zakona. Imamo reformu javne uprave, imamo dovršetak, ili da tako kažem - intenzivniji rad na reformi javnog televizijskog servisa. Obaveze vezane za hapšenje ratnih zločinaca također ostaju. Dakle, poslovi nisu završeni, ali ovo jeste jedna vrsta stimulansa i ohrabrenja da se radi ozbiljnije, jer dobijamo dokaze da Evropska unija, odnosno međunarodna zajednica zaista iskreno želi da mi budemo dio evropske porodice. Predstoji nam težak radi i strpljenje, razumijevanje - i na neki način konačno razumijevanje šta znači kompromis, šta znači dogovor. To znači da morate biti spremni i odustati od nekih stvari, odnosno i ustupke napraviti itd.“
Prema mišljenju Momčila Novakovića, poslanika u državnom parlamentu, BiH nije izašla iz političke krize, nego je na neodređen period odložila njeno rješenje. Iznenadni poziv za parafiranjem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom Novaković vidi kao vješt diplomatski manevar međunarodne zajednice:
„Očito je da je procjena da u ovom momentu bi Bosni i Hercegovini trebalo dati i malo mrkve ili šargarepe poslije svih ovih palija, dakle jedna procjena da u ovom momentu bi nekakva ponuda dala nadu da se stvari počnu kretati u drugom pravcu. I zbog toga mislim da je Evropska komisija odlučila. Pazite, nikada i nigdje Evropska komisija nije na bazi prihvatanja poslovnika donijela ovakvu odluku, pa sigurno ni ovdje nije zbog poslovnika.“
Ministar transporta i komunikacija u Vijeću ministara BiH Božo Ljubić očekuje da BiH sutra parafira sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što će, prema Ljubićevom mišljenju, za zemlju biti novi početak:
„Ja mislim da smo ovim odlukama i dogovorima mi na neki način stvorili uvjete za izlazak iz krize. Sve zavisi kakvo će biti djelovanje narednih mjeseci. Ono će definitivno biti indikator jednog izlaska iz krize, jer kriza u BiH nije samo kriza institucija. To je i kriza gospodarskog razvoja i kriza socijalnog razvoja, i naravno sve ove mjere koje trebamo donijeti trebaju biti u funkciji dva cilja: pridruživanje Europskoj uniji i rješavanje problema ove zemlje, uključujući i ustavnu reformu. I to je ono što daje određeni optimizam.“
Svetozar Pudarić, visoki funkcioner SDP-a, smatra da je BiH praktično u krizi od posljednjih izbora nakon kojih je formirana aktuelna vlast, a da su događaji proteklih mjesec dana samo pokazali koliko je ta kriza duboka:
„BiH nije izašla iz političke krize u koju je ušla od formiranja prve vlade gospodina Špirića koja je bila i fromirana i većina je i opstala na podjeli interesnih sfera prije nego na dogovoru o zajedničkom poslu. Prema tome, BiH se i dalje nalazi u istoj političkoj krizi u kojoj je se nalazi od izbora prošle godine, bez obzira što se ljudima čini da je u proteklih mjesec dana bila kriza. Ne, to je samo bila cirkusijada koja je pokazala suštinu i dubinu krize koja permanentno vlada. Baš me zanima šta će ljudi osjetiti preksutra nakon potpisivanja, odnosno parafiranja ugovora. Da li će preksutra ulje se vratiti na 2,5 marke? Da li će preksutara početi političari govoriti o tome šta treba uraditi, a ne koliko je ko kome kriv? Mislim da se ništa od toga neće desiti.“
Parafiranje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom više je pranje savjesti međunarodne zajednice nego što su zasluge same zemlje i njenog voćstva, kaže Pudarić, jer i zemlje susjedi nisu ispunile postavljene uslove, a parafirale su ili potpisale ovaj ugovor.
XS
SM
MD
LG