Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Formirana koalicija za lokalne vlasti Kosova


Priština

Demokratska partija Kosova, (PDK) Hašima Tačija (Hashim Thaqi) i Alijansa Novo Kosovo (AKR), biznismena Bedžeta Pacolija (Behxhet), postigle su danas u Prištini koalicioni dogovor o formiranju lokalne vlasti u opštinama u kojima te partije imaju većinu.


Dogovor je postignut uoči drugog kruga izbora za predsednike opština 8. decembra. Još uvek se ne zna kako će izgledati Vlada Kosova, pošto Demokratska partija ne može sama da formira centralnu vlast.


Potpredsednici Demokratske partije Kosova i Alijanse Novo Kosovo, Fatmir Ljimaj i Ibrahim Makoli potpisali su sporazum o koalicionoj vlasti u opštinama u kojima imaju većinu. To znači da će kandidati Demokratske partije učestvovati u drugom krugu izbora za predsednike opština, koji će se održati 8. decembra.

Ljimaj je kandidat za gradonačelnika Prištine a u prvom krugu najveći broj glasova dobio je Isa Mustafa iz Demokratskog saveza Kosova. Ostaje da se vidi da li će se to promeniti u drugom krugu.

Novinare je interesovalo da li će slična koalicija formirati novu Vladu Kosova. Ibrahim Makoli je izjavio da bi današnji dogovor mogao biti osnova za sporazum na centralnom nivou. Istovremeno Fatmir Ljimaj takvu mogućnost nije potvrdio, a ni odbacio, ali je izbegao direktan odgovor.

Kosovo će imati vlast i opoziciju, kako je bilo i u prethodnom sastavu,” kazao je Ljimaj.

Na izborima za Skupštinu Kosova, za odbornike i predsednike 30 opština, najveći broj glasova dobila je Demokratska partija Kosova, Hašima Tačija. Međutim, ta stranka ne može sama da formira vlast. Tači je izjavio da će razgovori o koalicijama za centralne organe vlasti biti vođeni po objavljivanju konačnih rezultata izbora, što se prema najavama očekuje 4. decembra.

XS
SM
MD
LG