Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zastava se okreće predratnim snabdevačima


Zastava 10

Za učešće u proizvodnji Zastave 10 zainteresovano više od 80 domaćih firmi, ali i dosta nekadašnjih snabdevača, dvadesetak firmi iz Hrvatske, BiH i Makedonije. Još uvek se ne otkriva koji proizvođači auto delova su najbliži potpisivanju ugovora.

Iako među domaćim i proizvođačima auto delova iz regiona vlada veliko interesovanje za učešće u proizvodnji novog kragujevačkog automobila, nekoliko hiljada delova i sklopova koji se ugrađuju u Zastavu 10 još uvek stižu iz Italije jer novi snabdevači moraju da zadovolje rigorozne Fijatove standarde, po čijoj se licenci proizvodi novi Zastavin model. Dragan Bebović, tehnički direktor kompanije 'Zastava auto' kaže da je za učešće u proizvodnji Zastave 10 zainteresovano više od 80 domaćih i 20 firmi iz Hrvatske, BiH i Makedonije među kojima je dosta nekadašnjih Zastavinih snabdevača:

"Tu se nalazi velikih broj naših bivših dobavljača, ali se nalazi i jedan dobar broj malih i novih firmi koje su zainteresovane za učešće u procesu lokalizacije. Osim potencijalnih lokalnih dobavljača interesovanje je izrazilo i 20-ak firmi iz regiona, sa područja Republike Srpske, Hrvatske i Makedonije."

Tri hrvatska preduzeća, INA, Lipik Glass i Munja, bi uskoro trebala da potpišu ugovore kojima bi bilo određeno koje njihove komponente će se ugrađivati u Zastavu 10. Drago Zebec, vlasnik firme iz Varaždina koja je nekada proizvodila kočnice za Zastavina vozila, rekao je za RSE, a prilikom nedavne posete kragujevačkoj fabrici, da je njegova firma 1999. godine nabavila najsavremeniju opremu za prozvodnju kočnica, ali da ona zbog rata nikada nije uključena u proizvodnju. Njegova firma je sada sa Zastavom takođe u fazi pregovora o obnavljanju nekadašnje saradnje:

"Strojevi koji su nabavljeni '92. godine za potrebe Zastavinog vozila Jugo Florida bi apsolutno mogli doći u obzir za montažu kočnica na Fiat Punto - pregovori su sada u tijeku i videćemo pozicije. Ako nam one budu odgovarale, ako pašu na toj liniji, onda ima šansi da i mi u Varaždinu nešto radimo, da napravimo zajedničku saradnju."

U kragujevačkoj fabrici još uvek ne otkrivaju koji proizvođači auto delova su najbliži potpisivanju ugovora, ali prema nezvaničnim informacijama pored navedenih hrvatskih firmi nadomak tog cilja nalaze se srpski proizvođači guma Tigar iz Pirota, Trajal iz Leskovca kao i Poliester iz Priboja. Svoju šansu za ponovno uspostavljanje kooperacijskih odnosa sa kragujevačkom fabrikom uvidele su i brojne firme iz BiH i Makedonije koje su i pre raspada Jugoslavije uspešno sarađivale sa Zastavom. Vlado Čingoski, predsednik Gradskog saveta Ohrida ističe da su makedonske fabrike veoma zainteresovane za obnovu nekadašnje kooperacije u proizvodnji automobila:

"U Ohridu je postojala Zastavina fabrika, međutim zbog ekonomske situacije, i u Srbiji i u Makedoniji, to ne može da bude na većem stupnju. Mi radimo na tome i nadamo se da ćemo opet uspostaviti one veze koje smo imali davno."

U kragujevačkoj fabrici ističu da će kvalitet i cene biti jedini kriterijumi za izbor kooperanata i da će isti kriterijumi odlučivati ko će i koliko auto delova isporučivati za Zastavu 10."

  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG