Dostupni linkovi

Ko i šta koči BiH


Bosnia and Herzegovina, Federation of Bosnia and Herzegovina, cantons, map, 15Oct2007
Bosnia and Herzegovina, Federation of Bosnia and Herzegovina, cantons, map, 15Oct2007

Prema novom izvještaju o konkurentnosti zemalja u svijetu BiH pokazuje pad u stanju razvoja klastera, stepenu oporezivanja, ali i u segmentima zdravstva i osnovnog obrazovanja.

Najveći problemi za BiH i dalje su preskupa i neefikasna administracija, tehnološka zastarjelost, nekonkurentnost kompanija, neadekvatna politika i korupcija. Akademik Božidar Matić:

Mi smo u jednom blagom padu, ipak padu, koji nije rezultat što se kod nas kvari situacija nego što drugi brže idu. Kod nas su procedure za reforme vrlo složene, neefikasne, odlučivanje nam je neobično komplicirano. Kad bi bio još kriterijum efikasnost rada vlade državne, mi bismo vjerojatno bili na 131. mjestu, na posljednjem mjestu od svih zemalja koje su gledane, jer jednostavno vi u modernom svijetu ne možete funkcionirati sa tako neefikasnom vladom.”

Od 131 države, po stanju razvoja klastera BiH je na 128. mjestu, kao i po stepenu oporezivanja, a po prihvatanju novih tehnologija u firmama je na 127. mjestu. Zbog toga, pojašnjava prof.dr. Anto Domazet, imamo totalno nekonkurentne kompanije:

Najveći razlog za to je zastoj u privatizaciji. Još uvijek operira veliki broj neprivatiziranih, nerestrukturiranih komapnija. Zatim slab je priliv stranih, direktnih investicija, koji bi mogao ojačati kvalitet komapnija - i zastoj u razvijanju malih i srednjih preduzeća koja bi trebala da unose nove metode u radu, nove modele poslovanja i podižu konkurentnost.

BiH je u novom izvještaju pokazala pad i u segmentima zdravstva i osnovnog obrazovanja i makroekonomskoj stabilnosti. No, ni ove godine kao ni prethodnih, ministri, koji bi trebali svoj program rada zasnivati na ovim pokazateljima, nisu se ni pojavili. Ekonomski stručnjaci to objašnjavaju na slijedeći način. Prof. dr. Hasan Muratović:

Ovo je o kompetetivnosti i o kompetentnosti našeg društva, a oni su nedovoljno kompetentni da to uopće razumiju i da skupe ljude s kojima bi mogli da rade na poboljšanju ovoga što je predstavljeno.”

Akademik Božidar Matić dodaje:

Državu vode ljudi koji nisu sami po sebi orijentirani za njenu dobrobit. Očigledno da sjede u vlasti da bi sami profitirali kao osobe. Inače, ovakva slika, koju prikazuje ovaj izvještaj, svakog dobronamjernog čovjeka bi trebala da uzbudi i svak bi u svom krugu djelatnosti morao nešto poduzeti. I pošto nema ni poslanika, mi stvarno pričamo sami sebi.

Direktor MIT centra Ekonomskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Zlatko Lagumdžija:

Ovdje se gospoda iz vlasti ponašaju kao jedan neošišani i neobrijani čovjek u najgorim godinama koji je došao pred vrata jednog ekskluzivnog kluba koji se zove Evropska unija i onda mu kažu:’Da bi ti uopšte ušao unutra, da bi aplicirao da sjediš s nama, idi se vrati, pa se malo sredi, okupaj se, obrij se, malo to odijelo da ti ne stoji kao da si prevelik za njega. Dakle, otiđi kući.’ I on jadnik ode kući, pogleda se u ogledalo i kad vidi u ogledalu ono što vidi, onda razbije ogledalo i ponovo se vrati da uđe jer misli da je riješio svoj problem. Ovi ljude neće riješiti problem tako što razbijaju ogledala.

Među prvih pet po konkurentnosti u svijetu su SAD, Singapur, Švicarska, Danska i Švedska. Slovenija je na 39. mjestu, Hrvatska na 57, Crna Gora 82, Srbija 91, Makedonija 94, a Albanija 109. Najlošiji je Čad i on zauzima 131. mjesto.

XS
SM
MD
LG