Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Blagdanska potrošačka groznica u Hrvatskoj


Djed Božićnjak

U Hrvatskoj je već počela blagdanska potrošačka groznica. Istraživanja pokazuju da Hrvati vole kupovati, a za nailazeći Božić i Novu Godinu, prema svim procjenama, potrošit će preko 12 milijardi kuna, što je duplo više nego 2002.

Je li riječ o rastu standarda ili "rastu" novih mogućnosti kreditnih zaduženja?

"Brzo u banku i tražite blagdanski expreso - gotovinski kredit sa odgodom otplate od tri mjeseca. Podignete ga pred Božić, a ne otplaćujete do Uskrsa."
Hrvatske radio postaje prepune su ovakvih i sličnih oglasa i predblagdanskih ponuda i "prilika" koje trgovci i bankari u sve većem obilju nude Hrvatima, pa će mnogi priznati da je izazovu teško odoljeti:
"Općenito obožavam shoping, ali pred Božićno vrijeme još više. Atmosfera to sve podigne i novci samo idu."
Prema sindikalnim istraživanjima većina Hrvata ne može preživjeti bez zaduživanja, ali unatoč tome, ističe predsjednik Nezavisnih sindikata, Krešimir Sever, blagdanska groznica u prosincu povećava promet u trgovinama od 30 do 50 posto:
"U 2002. godini je predblagdanska potrošnja iznosila oko 6,5 milijardi. Danas, pet godina kasnije, došli smo na gotovo 12 milijardi. Očekuje se možda čak i preko 12 milijardi."
Otkud novci? Gospodarski savjetnik u istom sindikatu, Goran Bakula:
"Poznata je stvar da su plaće rasle brže od stope inflacije. Ljudi su sebi, pomoću kredita i kreditnih zaduženja, omogućili razne proizvode i usluge, koje ponajviše plaćaju u prosincu mjesecu, kada je predblagdanska kupnja. Ipak, 90 posto ide iz kreditnog zaduženja. Tu se vrtimo."
Neki Zagrepčani koje smo zaustavljali u shoping centrima kažu da su "potrošačko ludilo u prosincu" odlučili ipak malo zaustaviti:
"Nećemo ga imati. Želim ovu godinu završiti sa plusom, a ne sa minusom."
"Potrošačka groznica je jedna takva bedastoća."
"Imam unuke i djecu i mogućnosti nam nisu velike, a moram svakom kupiti po nešto. Onda samo postaneš nervozan. Ujutro se budiš sa pitanjem - šta ćeš."
"Mogu se zadužiti onoliko koliko imam. Ne smijem preko toga. Dragi Bog mi neće poslati, to iz iskustva znam."
"Čini mi se da smo se već zasitili toga svega i svake godine previše rano to krene, čak i prije Svisvetih počinju napadi na potrošače."
"Ovo što su nam donijeli u Hrvatsku, da se za Božić počne kititi već 1. 9., je kaos. To je nakaradno i Bože spasi Hrvatsku."
No, PR menadžerica, Vlasta Kroflin Fišer, iz GFK agencije za istraživanje tržišta, kaže kako sve ankete pokazuju da većina Hrvata voli kupovati, osobito u velikim shoping centrima, kojih je Hrvatska puna:
"Gotovo 90 posto građana Zagreba, ali i Istre i Dalmacije, u zadnjih godinu dana otišlo je u trgovački centar. Tamo njih preko 50 posto boravi najmanje dva sata, 40 posto ih boravi čak između dva-tri sata, a ostali i više toga. Preko polovine građana kaže da je kupovanje čak i zabavno."
"Božićni shoping volimo kada imamo novaca."
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG