Dostupni linkovi

Otvoren put za rješenje političke krize


Sarajevo, zgrada Parlamenta BiH i Vijeća ministara
Sarajevo, zgrada Parlamenta BiH i Vijeća ministara

U Parlamentu BiH usvojene su izmjene poslovnika o radu dva parlamentarna doma. Slične izmjene je nedavnim odlukama nametnuo visoki predstavnik, čemu su se usprotivile političke stranke iz RS.

Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas izmjene i dopune poslovnika o radu oba doma, koje je prije toga usaglasio zajednički kolegijum oba doma s visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom. Ovim je Bosna i Hercegovina 99 posto pred parafiranjem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, izjavio je Lajčak.
Visoki predstavnik konstatovao je da je ovo dobar dan za Bosnu i Hercegovinu:
«Ja jesam zadovoljan. Ova zemlja dobija mnogo bolji poslovnik od prethodnog. Sačuvano je sve to što sam ja tražio od poslanika. Ako ima nekih promjena, potpuno su, stoposto u skladu s Ustavom. I ima nešto iznad toga što sam ja tražio - neke praktične stvari koje odražavaju potrebu članova Parlamenta i koje idu u pravcu još efikasnijeg rada. Sve je u skladu s Ustavom, onemogućava opstrukciju, olakšava brzo donošenje odluka. Meni je lično drago - ja sam rekao da ja neću nikad oklijevati da posegnem za mojim ovlastima, međutim mnogo više mi je drago da dobre odluke donose legitimno izabrani predstavnici, jer svaki dogovor ovakvog tipa koji je osnovan na zdravom konsenzusu vodi vašu zemlju naprijed. Svaka odluka visokog predstavnika koja je rezultat nesposobnosti domaćih političara odbacuje vašu zemlju unazad. Danas smo napravili jedan veliki korak naprijed.»
Predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i visoki predstavnik Miroslav Lajčak nisu krili svoje zadovoljstvo po završetku sastanka zajedničkog kolegija bh. parlamenta. Kompromisom se došlo do rješenja koje će omogućiti efikasan rad, izjavio je Predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković:
«Lično smatram da smo ovim pokazali da se politički lideri u BiH, domaće institucije mogu da dogovore sa predstavnicima međunarodne zajednice i između sebe i da ovo nije samo puko usvajanje poslovnika - ovo je i parafiranje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije.»
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić takođe naglašava da je postignuta saglasnost o izmjenama i dopunama poslovnika urađena u skladu s Ustavom BiH:
«U skladu sa prijedlogom visokoga predstavnika, odnosno odražava duh toga prijedloga. Normalno, mi smo izvršili neke druge korekcije poslovnika kako bi Parlament mogao efikasnije, funkcionalnije i brže da radi. Imaćemo u svakom slučaju bolji poslovnik, imaćemo efikasniji i funkcionalniji Parlament - i Zastupnički dom i Dom naroda. Onemogućava se bilo kakav vid privremene, stalne, trajne blokade. I usvajanjem ovih izmjena i dopuna mi rješavamo i niz drugih, veoma važnih pitanja aktuelne političke situacije - od Vijeća ministara do parafiranja sporazuma o pridruživanju.»
Reakcija Evropske unije na postignuti dogovor biće, sasvim je sigurno, pozitivna, smatra visoki predstavnik Miroslav Lajčak.
XS
SM
MD
LG