Dostupni linkovi

Kad "dobro" progovori "zlo" ćuti


Nenad Pejić

Nije se osjećao prijatno što ga sumnjičavo mjerkaju u londonskom metrou ali ih nije krivio. Možda bi se i on slično ponašao da je situacija obrnuta.

LONDON: Mučilo ga je to što njegovi sunarodnjaci, bolje rečeni neki ljudi njegove vjere tako lako povlače obarače i ubijaju nevine ljude. Nije to razumio niti će ikad razumjeti. On se moli Alahu ali zna da mu vjera nije takva da ubija one koji misle drugačije. Još ga je više mučila činjenica da oni drugih vjera sve više te terorističke napade vezuju ne za teroriste nego za Islam. Kao da su svi oni krivi za zločine jedne grupe ljudi. Zašto sada niko ne govori o tome da kolektivne krivice ne moše biti. U redu govore - ali treba da govore glasnije. Nije se osjećao prijatno što ga sumnjičavo mjerkaju u londonskom metrou ali ih nije krivio. Možda bi se i on slično ponašao da je situacija obrnuta.

SAUDIJSKA ARABIJA: Nije mogla vjerovati kad je sve to čitala. Nije mogla vjerovati ni da samo društvo i ne reagira na činjenicu da je jedna dama silovana od strane sedmorice i da je baš ta ista dama kažnjena!!! Šest mjeseca zatvora i 90 udaraca bičem samo zato što je ušla u auto koje nije vozio niko od njenih rodjaka!!!

LONDON: Opet, mislio je moj junak, mogu ja kriviti druge koliko hoću, ali ja i moji se moramo ograditi od onih koji ubijaju nevine na trgovima, pred školama, u metroima, avionima. Ja sam taj koji svojima mora reći da to nije i moja politika i ako se ja ne izborim protiv tog zla koje se dešava u moje ime - zlo će snaći i mene samog i vjeru koju prakticiram. Teroristi su kidnapirali Islam i ja ću ga izgubiti ako ga ne oslobodim od njih!!

SAUDIJSKA ARABIJA: Pa kako možeš očekivati od drugih da reagiraju, ako ti ne reagiraš sama?? Zašto bi to bila više obaveza drugih nego moja obaveza? Ako budem ćutala znači da pristajem da me ponižavaju i da budem ljudsko biće drugog reda. Ona silovana dama se žalila sudu. Rezultat: kazna od 90 udaraca bičem je ukinuta i odredjena nova - 200 udaraca bičem i šest mjeseci zatvora. Hoću li zaista pristati ćutati i čekati da se nešto slilno meni dogodi pa de se onda žalim!! Kome??

Ovaj moj prvi junak iz Londona je odlučio da - progovori te da prestane ćutati. Četiri najutjecajnije skupine muslimana u Velikoj Britaniji je jučer objavila da je usvojila KODEKS PONAŠANJA u kojem se suprostavlja ekstremizmu i proglašava "gradjansku odgovornost" svakog muslimana. U Engleskoj, koja ima oko 1.500 džamija, ovaj se dokument koji ima 23 stranice i 10 poglavlja brzo raširio i postao predmet diskusija. Konačni dokument bi trebao biti usvojen negdje u ožujku slijedeće godine. KODEKS PONAŠANJA zahtjeva od svakog vjernika da se "aktivno suprostavi svakoj formi nasilnog ekstremizma", da promovira "gradjansku odgovornost muslimana u društvu" te ih obavezuje da se zalažu za "otvoreno, demokratsko i odgovorno rukovodstvo" u džamijama, za javnost u prikupljanju i trošenja novca. Dakle, unaprijed odbija tajne fondove i tajna trošenja. Možda će, sa stajališta islama najkontraverzniji dio kodeksa biti onaj dio koji se zalaže za osnivanje "odbora žena" te ohrabruje učešće ljepšeg pola u životu džamija. Vjernici u džamijama se takodje pozivaju da učestvuju u medjuvjerskim razgovorima i druženjima.

Onaj drugi junak iz Saudijske Arabije je – u stvari junakinja. Odlučila je da piše i govori. U mojoj zemlji - piše ona u International Herald Tribune-u "žena nema pravo glasa, žena nema pravo da vozi auto, ne može biti liječena u bolnici ili putovati bez pismene dozvole njenog muškarca. One ne mogu studirati što muškarci mogu i zabranjeno im je baviti se nekim profesijama." Oni koji su silovali su dobili zatvorske kazne ali sud nije htio prihvatiti video snimku sa mobitela kao dokaz. U Saudijskoj Artabiji kažu da žive po vjerskim zakonima i da je to njihovo pravo. Ali, pita se moja junakinja, koji bi to Bog odredio kaznu ženi koja je silovana!!! 2002-e godine, takodjer u Saudijskoj Arabiji, 15 djevojčica je izgorilo u požaru samo zato što im policajci takozvane "moralne policije" nisu dozvolili da izadju iz goreće zgrade jer nisu imali marame i crni nikab preko glave!! 15 mladih života je otišlo jer "moralna policija" nije dala vatrogascima da ih spasi!! Koji to moral opravdava ubijanje 15 djevojčica? "Koliko će još mladih djevojaka morati umrijeti i koliko žena doživljavati silovanja prije nego li medjunarodna zajednica Saudijsku Arabiju proglasi polnim aparthejdom i sve to osudi na odgovarajučći način" - pita Mona Eltahawy, moja kolegica po profesiji.

Onaj junak iz Londona nema svoje ime jer ih je previše za nabrajati. Radi se o vodjama četiri najjače organizacije muslimana u Velikoj Britaniji koji su ponudili jedan dokument i koji su spremni da taj dokument brane na javnoj raspravi medju islamskim vjernicima. Oni znaju da se ne bore samo protiv nasilja i ne samo protiv terorizma. Oni znaju da se bore i za onaj islam koji je prihvatljiv čitavom svijetu pa i ogromnoj većini muslimana.

Jedino što se zlu treba dogoditi da bi nadvladalo jeste da dobro - ćuti.

XS
SM
MD
LG