Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Praznik jugonostalgičara


Od raspada bivše SFRJ, 29. novembra se sjete samo jugonostalgičari. Tivatska NVO „Konzulat SFRJ“ sa drugovima i drugaricama iz svih bivših republika slavi AVNOJ u Jajcu, gdje će svečano zasijedanje otvoriti Ivan ribar.

Delegacija Crne Gore na zasjedanje AVNOJ-a u Jajcu polazi iz Titograda. Nakon svečane sjednice slijedi podjela besplatnog partizanskog pasulja i gulaša, pa druženje sa drugovima i drugaricama do kasno u noć - to je program ovogodišnje proslave 29. novembra kojeg po prvi put NVO „Konzulat SFRJ“ iz Tivta organizuje van svoga sjedišta. Počasni konzul Marko Perković:
„Ove godine ćemo Dan Republike proslaviti tamo gdje je i nastala najljepša država na svijetu, u Jajcu, upravo u onome obnovljenom Muzeju AVNOJ-a, Muzeju Revolucije, i gosti će biti iz svih jugoslovenskih republika. Dolazi i čovjek koji je u Jajcu i bio u toku rata, naš major Ivan Vulanović, a mi ćemo dati doprinos tako što će i ovo zasijedanje AVNOJ-a, kao i ’43. godine, otvoriti drug Ivan ribar, to je jedan naš mladi sugrađanin Ivan koji je po zanimanju ribar, sa malim slovom r“.
Nasljednici Josipa Broza Tita nijesu naklonjeni aktivnostima Konzulata SFRJ, tvrdeći da je riječ o plagiranju tuđih autorskih prava, pa Perkovića pitamo hoće li to dokinuti njegovu nevladinu organizaciju:
„Mislim da ga treba zaštiti od kiča, ali pitanje ko je nosioc autorskih prava? Ko može da bude nosioc Titovog intelektualnog djela?»
RSE: Nasljednici Josipa Broza kažu da su to oni.
Perković: Žive su dvije Titove supruge. Oni su dakle čak treći nasljedni red, ako bi gledali tako. Tito, Josip Broz, može pripadati porodici, ali Tito je moj koliko i njihov. Oko toga nikakve dileme nema. U svakom slučaju, treba njegovo ime zaštititi od nekog nekontrolisanog korišćenja, od nečega što bi narušavalo makar dobar ukus.
Neke od građana pitali smo:

RSE:„Jeste li jugonostalgičar?
Građanin1: Ne, nijesam jugonostalgičar. Svi su ukapirali da je to završeno. Sada je, zna se, raspad svakog sistema.
Građanin2: Danas narod ne treba mnogo da zna. Narod treba da radi i da ima para, a te gluposti, država, predsjednici, to je bezveze.

RSE:
Jeste li jugonostalgični?
Građanin2: Ne. Promjene su vrlo važne.
RSE: Kakve nam promjene slijede?
Građanin2: Ko to zna. Šta kaže Vašington i London.
Građanin3: Nisam jugonostalgičan, ne osjećam nostalgiju ni za štafetu, ni za onim vremenom. Kako koja godina odmiče ne osjećam više ni jugonostalgiju, ali osjećam, kao Mitke, veliku žal za onim prohujalim vremenom, kada je meni lično i mojim prijateljima, ama baš svima koje znam, bilo mnogo bolje nego danas.
XS
SM
MD
LG