Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zaplijenjena droga na "balkanskoj ruti"


heroin pronađen u kamionu, na administrativnom prelazu Rudnica

Policije država u regionu u posljednje vrijeme otkrile su nekoliko krijumčarskih kanala droge. Sve je dio tzv. balkanske rute, kojom se droga švercuje već godinama.

Četvoromjesečna akcija balkanskih policija na suzbijanju lanca trgovine drogom rezultirala je zaplijenom 160 kilograma kokaina izrazite čistoće, 7 kilograma marihuane i hapšenjem 11 osoba - 6 u Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj, 3 u Grčkoj i 2 u Hrvatskoj.
Direktor policije Republike Srpske Uroš Pena kaže da je droga stigla iz Ekvadora, u Latinskoj Americi, u kamionskim kontejnerima van čuvene balkanske rute, u dvije ture kroz desetak evropskih zemalja:
„Jedna ruta išla je prekomorskim, znači morskim putevima, a druga je išla preko Francuske, Njemačke, odozgo, znači i kopnenim putem. Znači da su na sve načine da, mijenjajući destinacije i mijenjajući papire, vlasnike poručene robe itd., probali sve da izbjegnu, međutim mi smo bili organozovaniji u ovome.“
Prva tura od 139 paketa droge stiže u Rijeku 14. septembra, skrivena u kamionskom kontejneru, koji je zvanično u ekvatorskom gradu Gvajatilu bio natovaren bambusovom građom i parketom. Iako je već u Rijeci utvrđeno prisustvo droge, prolaz je dopušten uz kontrolisanu isporuku privatnoj firmi iz Banje Luke. Mjesec dana kasnije druga pošiljka stiže iz grčke luke Pirej. Direktor hrvatske policije Marijan Benko:
„Koliko smo snažan udarac narkomiljeu govori podatak da je tržišna vrijednost zaplijenjenog kokaina u Rijeci 41 milijun kuna.“
Od 11 uhapšenih, za sada su u pritvoru samo zadržani tridesetčetvorogodišnji I.K. u Grčkoj, te dvadesetosmogodišnji Dejan Marić, koji je sa još petoricom u ponedjeljak uhapšen u Banjoj Luci. Iako u policijama ne daju više podataka, u medijima je već objavljeno kako su kontejneri sa građom iz Ekvadora trebali biti isporučeni upravo Marićevim privatnim firmama „Parketi izgradnja“ i „Kerezović izgradnja“, iz Kotor Varoši pored Banje Luke. Marić je i od ranije poznat istražnim organima zbog šverca droge, a vjeruje se da je glavna veza za daljnju distribuciju droge na zapad Zoran Lukić iz Vinkovaca, koji je uhapšen na hrvatskom graničnom prelazu Bregana, pa pušten.
Uroš Pena nije želio da komentariše te informacije, mada je potvrdio činjenicu da droga nije namijenjena za domaće tržište:
„Gdje i šta bilo namijenjeno? Što se tiče tržišta u BiH, sigurno nije tolika količina. To su mnogo veće količine, koje zadovoljavaju tržište zapada. Njen kvalitet je negdje 80 do 85 posto procenata čistoće. To je znači veoma visoka kvaliteta. Vrijednost je okvirno negdje oko 20 miliona eura.“
Profesor Prrvnog fakulteta iz Sarajeva i autor knjige „Balkanski putevi droge i Bosna i Hercegovina“ Borislav Petrović navodi da nije slučajno zašto je balkanski region izabran za transport droge od istoka ka zapadu, ali i iz Latinske Amerike. Kriminalnim grupama pogoduje politička situacija, ali i ekonomska:
„Milje tih ljudi je nezaposlen, dakle ovih sitnih kurira koji vjerovatno nisu ni bili obuhvaćeni ovom akcijom. Onda kad ponudite neku veliku zaradu i ljudima koji rade, pa teško ko, ko ima sklonosti kriminalnih, može da odoli velikim ponudama. Dakle, zna se da u BiH još uvijek ne funkcioniraju službe sigurnosti na jedinstvenom nivou, da je logika stvari da se biraju ovakva mjesta koja nisu sigurnosno dovoljno pokrivena. I naravno da se ljudi, transporteri i kuriri koji učestvuju u tom transportu također biraju iz naših zemalja. To je strategija podzemlja. I mislim da se to sve vrti oko toga zašto se to baš desilo ovdje, zašto odmah iz grčke luke Pirej to nije išlo u Amsterdam, u Marsej itd.“
U SIPI, državnoj agenciji za istrage i zaštitu, kažu da je nedavno hapšenje jednog lanca samo dio jedne veće grupe osoba koje se bave trgovinom drogom koja donosi enormne zarade. Pomoćnik direktora SIPE za krim policiju, Dragan Lukač:
„Kada je riječ o samoj SIPI, mogu reći da smo mi u ovom momentu u jednoj vrlo ozbiljnoj aktivnosti na prikupljanju dokaza za određene kriminalne grupe koje se bave ovom vrstom kriminala, tako da u nekom budućem vremenu se mogu očekivati dodatne i konkretne aktivnosti policijskih agencija u BiH i ukupne policijske strukture na otkrivanju i spriječavanju s jedne strane, a s druge strane dokumentiranju konkretnih kaznenih djela ove vrste.“
Uroš Pena navodi kako su nosioci posljednje akcije bile policije Grčke, Hrvatske i Republike Srpske, u saradnji sa američkom agencijom DEA za borbu protiv narkotika, koja je pošiljke pratila još od Ekvadora. Svoj doprinos su dale i policije Slovenije, Makedonije i Srbije, te Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine.
Još jedna akcija zaplene

Na administrativnom prelazu Rudnica u sredu uveče uhapšena je desetočlana grupa iz Novog Pazara, a policija je zaplenila više od 10 kilograma heroina. Otkriven je u kamionu beranske registracije koji se kretao iz pravca Kosova. Reč je o najvećoj zapleni heroina na tom području u poslednjih 30 godina. Heroin je bio namenjen tržištu Novog Pazara, kao i daljoj distribuciji u Srbiji i inostranstvu. Do sada je uhapšeno je deset osoba, u toku je hapšenje ostalih članova jedne od najvećih narko-grupa u Novom Pazaru. Novinar Dejan Anastasijević za naš program kaže da je reč o međunarodnom lancu trgovine, jer je ove godine zaplenjena rekordna količina droge:
"Da se ovo desilo pre neku godinu onda bi se moglo reći da se radi o bogatom ulovu. Međutim, ovako velike zaplene danas, na žalost, nisu retkost zato što zaista ogromna količina droge prolazi ovuda – već peti put za redom je rekordna žetva u Afganistanu i bukvalno tone heroina prolaze svakog meseca. Za policiju nije retkost da otkrije i 150 kg, imali smo i takve zaplene, tako da bi ova mogla da se nazove osrednja zaplena."

U okviru tzv balkanske rute Srbija je na veoma bitnom koridoru i stoga poslednja akcija zaplene droge može biti samo deo onog što prolazi ovim koridorom, kaže Budimir Babović, bivši šef Biroa Interpola za Jugoslaviju:

"Takozvana balkanska ruta je u poslednjih 15-ak godina pretrpela neke promene ali je heroina uvek bilo u izobilju. Otkriven je jedan kanal u Turskoj ali je pitanje koliko ima takvih kanala - teško je reći da li će to dovesti do prestanka prenošenja droge balkanskim putem."

Sve češća zaplena raznih droga na području jugoistočne Evrope ukazuje na dobro poznatu činjenicu, kako je Balkan jedan od glavnih narko koridora prema Evropi. Količina zaplenjene droge na području Novog Pazara, koja stiže sa područja Kosova, nije retkost, kaže Dejan Anastasijević:
"Mnogo toga je stiglo sa Kosova preko administrativne granice. Razlog je taj da je Kosovo u stvari neka vrsta skladišta. Ono nije na putu ali droga ulazi na Kosovo, najviše iz Makedonije, verovatno se prepakuje i ide dalje kroz Srbiju i jednim delom kroz Crnu Goru prema zapadu."

Inače pre nekoliko dana u međunarodnoj policijskoj akciji, koja je izvršena na području Republike Srpske, Hrvatske i Grčke, uhapšeno je devet osoba i zaplenjeno oko 160 kilograma kokaina vrednog više od 11 miliona evra. Budimir Babović, bivši šef Biroa Interpola za Jugoslaviju kaže da Kosovo u ovom trenutku predstavlja samo deo tzv balkanske rute, preko koje se distribuira veća količina droge za evropske države:

"Od Kosova treba da ide dalje. Sigurno je da se sa dolaskom velikog broja vojnika i osoblja povećava i broj potrošača na samom Kosovu, ali je sve to nedovoljno da bi se potrošila ta velika količina koja je stigla do Kosova - ona je do Kosova morala da stigne preko Bugarske, Srbije i Makedonije."

I na kraju vest koja možda govori u prilog tome da je policija uspela ući u trag balkanskoj narko trasi, da je i kosovska policijska služba zaplenila četiri kilograma i 320 grama marihuane i uhapsila tri lica albanske nacionalnosti sa Kosova.
XS
SM
MD
LG