Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik garantuje da RS nema veze s Kosovom


Doris Pack

U decembru sigurno neće biti proglašenja kosovske nezavisnosti, kaže za naš Radio Doris Pack – voditeljica izaslanstva Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu. Pack ne vjeruje da će kosovski status imati utjecaja na Bosnu.

Bosanskohercegovačka kriza, koja nema nikakve veze s Kosovom, i nije tako katastrofalna kakvom je mediji predstavljaju, smatra zastupnica Njemačke u evropskom parlamentu. Doris Pack najprije odgovara na pitanje – je li opravdan poziv koji je Berlin uputio Prištini i Beogradu da još jednom razmisle o dogovornom rješenju?
Pack: Imali su dovoljno vremena da se dogovore, ali očigledno nema kompromisa. 'Trojka' će morati izvijestiti Savjet sigurnosti UN-a da su razgovori bili neuspješni.

RSE: Što će EU učiniti ukoliko Kosovo, nakon 10. decembra proglasi nezavisnost?
Pack: Ja mislim da Priština neće nakon desetog decembra proglasiti nezavisnost. Nije pao šećer u vodu. Proces će se odvijati u za to predviđenim okvirima, sa odobrnjem Savjeta sigurnosti UN-a. Jedno je sigurno, to neće biti u decembru.
RSE: Kako procjenjujete sadašnje stanje u BiH?
Pack: Pomalo teškim, ali ni u kom slučaju tako katastrofalnim kako se u medijima predstavlja. Na osnovu razgovora kojeg su u Brusselsu u utorak imali visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak i evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn, ja zaključujem da se neke stvari na terenu ipak kreću nabolje. Problem je što bh. političari nisu uložili dovoljno napora da postignu minimum dogovora i jedinstva.
RSE: Zašto se gospođo Pack: bh situacija zakomplicira baš sad, a ne u junu ove ili martu sljedeće godine? Ima li to neke veze s Kosovom?
Pack: Ponajprije ima veze s opštom situacijom na svjetskoj političkoj sceni. Ne vjerujem da će kosovski problem ikakvog utjecaja imati na Bosnu. Mi čak imamo i pismenu garanciju gospodina Dodika da RS nema nikakve veze s Kosovom, te da on nikada referendumom o otcjepljenju nije prijetio ukoliko Kosovo postane neovisno, nego samo ako se bude dovodila u pitanje Republika Srpska. U tom smislu, nema kosovski status nikakvog utjecaja na stanje u Bosni. Ali ukupni raspored snaga na svjetskoj političkoj sceni doveo je do toga da se o Bosni sada izjašnjavaju oni koji se nikada nisu javljali za riječ. Rusi naprimjer, što je novost na bh. sceni.
RSE: Milorad Dodik je u intervju bh magazinu Dani, među ostalim, kazao kako on ne snosi krivicu za aktuelnu krizu, nego predstavnici međunarodne zajednice koji ne čine ništa da zemlju ojača, naptoriv, produžavaju joj agoniju jer dobro zarađuju, i jer je bolje sjediti u BiH, nego naprimjer u Afganistanu?
Pack: Mislim da najveća krivica leži kod bh političara. Svaki od njih kuha svoju čorbu i pokušava uvijek lične interese istaknuti prije onih opštih. Taj problem je ekskluzivno domaći i nema veze s medjunarodnom zajednicom.
RSE: Pojedini promatrači tvrde da su aktuelnu krizu vještački pojačali neki od vodećih bh političara koji na taj način žele skrenuti pažnju sa ogromnih količina novca koje su tokom svoje vladavine nezakonito prisvojili?
Pack: Korupcija je sveprisutna u zemlji, to znaju svi. Postoje naravno i oni koji su iskoristili vlast i obogatili se. Ne želim nikoga imenovati, jer nemam dokaza. Ali građani BiH moraju uraditi taj posao, pozvati te ljude na odgovornost, jer to su političari koje je narod izabrao, i samo oni imaju mogućnost da ih smjene. Naravno da u BiH postoji i visoki predstavnik koji ima široke bonske ovlasti, pa se onda ljudi kriju iza toga i odbijaju preuzeti na sebe tu odgovornost. Lakše je reći, eto vam tamo Lajčak, nek on riješi stvari, nego preuzeti rizik sopstvenog izbora.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG