Dostupni linkovi

Prvi Rom u Saboru Hrvatske


Nazif Memedi
Nazif Memedi

Nazif Memedi je prvi Rom koji je ikada izabran u Hrvatski sabor. Prvi je nakon izbora potpisao sporazum podrške HDZ-u i Ivi Sanaderu u njegovim nastojanjima da oformi Vladu.

Je li ovaj prvi romski zastupnik kao guska u maglu utrčao u HDZ-ov šator kad još nije jasno je li on i pobjednički? Odluka nije bila laka, rekao je Memedi danas na konferenciji za novinare, nakon potpisivanja sporazuma. Od nedjelje ne spava i, kaže, odluka nije samo njegova:

"Glas da se potpiše sporazum sa HDZ-om, sa doktorom Ivom Sanaderom, su dale 22 udruge. Memedi nije trgovao, Memedi ništa nije radio bez svoje romske nacionalne manjine."
Sporazum Memedija i HDZ-a ima tri točke u kojima se traži daljnje poboljšanje životnih uvjeta romske nacionalne manjine, te njeno veće uključivanje u društveni i politički život.
Pedesetjednogodišnji Nazif Memedi, inače rođen u Zagrebu, neočekivani je pobjednik u izbornoj jedinici u kojoj su svog zastupnika birali pripadnici 12 manjih nacionalnih manjina, između kojih je romska najbrojnija, s 9,5 tisuća ljudi. Obzirom na to, bilo bi za očekivati da bude izabran baš Rom, ali Memedijev izbor je iznenađenje jer je između 22 kandidata bilo 12 pripadnika romske manjine i bilo je očito da će se dogoditi disperzija romskih glasova. Ona se i dogodila, ali Memedi je ipak izabran sa svega 305 glasova, odnosno 11,5 posto ukupnog broja glasova u toj izbornoj jedinici. Svom izboru Memedi ima zahvaliti i narasloj političkoj samosvijesti hrvatskih Roma. Prije četiri godine za svoje kandidate za Sabor glasovalo ih je tek 470, a prošle nedjelje tri puta više.
Sam Memedi tvrdi da je Roma u Hrvatskoj daleko više od onog koji se vidi u popisu stanovništva, da ih je skoro 1,5 posto stanovnika i da bi možda, po hrvatskom Ustavu, ako se to ispostavi točnim, oni sami trebali birati jednog zastupnika u Sabor:
"Prema procjenama nevladinih romskih udruga u Hrvatskoj je Roma oko 60 tisuća, ali se i mnogi nisu izjasnili kao Romi, već kao Albanci, Makedonci ili Bosanci."
U Hrvatskoj djeluje pedesetak romskih udruga. Neki to zovu razjedinjenošću, a Memedi kaže za tu situaciju da je ona odraz pluralizma. Pokušaji da se romske udruge objedine završili su tako da danas u Hrvatskoj postoje dvije krovne udruge. Jednoj od njih - Mreži romskih udruga - na čelu je Nazif Memedi. Zagovornik je romske integracije u društvo:
"Mi Romi, kao građani Hrvatske, ne možemo tražiti da se okolina mijenja, već mi sami sebe trebamo prilagoditi sredini u kojoj živimo."
Memedi je u proteklom mandatu bio i član Savjeta za nacionalne manjine. Iz te perspektive Memedi može ocijeniti provođenje Nacionalnog programa za Rome i Akcijskog plana Desetljeće za Rome:
"Možemo reći da smo najviše zadovoljni obrazovanjem, stanovanjem i zapošljavanjem."
Obzirom na zadovoljstvo radom dosadašnje Sanaderove vlade, moglo se i očekivati Memedijevo priklanjanje. On je danas otklonio mogućnost da podupre lijevi centar ako SDP dobije mandatara za sastav vlade. Rekao je o HDZ-u: "Ako izgubimo, izgubimo zajedno - ako pobijedimo, pobijedimo zajedno".
Ramiz Memedi, ali i Ivo Sanader, danas su u žurbi zaboravili da on, osim romske, predstavlja još i 11 drugih nacionalnih manjina. Njih nitko nije pitao za ovu koaliciju.
XS
SM
MD
LG