Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Briga za bezbednost na Kosovu


Zgrada pozorišta u Prištini, snimio Gezim Baxhaku

Kosovska policijska služba, UNMIK policija i KFOR svesni su da Kosovo ulazi u delikatnu fazu posle razgovora o statusu i zato izbliza prate stanje i spremni su da reaguju na svako narušavanje bezbednosti.

Kosovske i medjunarodne bezbednosne strukture spremne su da deluju u bilo kojim okolnostima tokom procesa završetka pregovora o statusu Kosova. Zvaničnici policjje i KFOR-a izjavili su da su spremni za svaku pretnju bezbednosti. Istovremeno, poznavaoci prilika upozoravaju da će u slučaju nezavisnosti doći do snaznih tenzija ali ne i incidenata. Policija i KFOR, kažu analitičari, posebnu pažnju treba da posvete srpskim enklavama.

Kosovska policijska služba, UNMIK policija i KFOR će garantovati sigurnost na celoj teritoriji Kosova u trenutku završetka pregovora o konačnom statusu, izjavili su zvaničnici.

Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljsani (Elshani) kaže da postoji plan “Stroga bezbednost”, koji podrazumeva mere za kontrolu stanja na terenu, uključujući srpske sredine.

“Radićemo kako bi situacija ostala mirna. Planovi su uradjeni u saradnji sa UNMIK-om i KFOR-om a sadrže načine delovanja u slučaju nezavisnosti i ukoliko se status odloži”, kaže Eljsani.

I mirovne snage su spremne da reaguju u slučaju pogoršanja stanja. Komandant KFOR-a francuski general Gzavije de Marnak izjavio je da je KFOR spreman da odgovori na svaku pretnju bezbednosti Kosova.

Da se KFOR priprema za svaku opciju pokazuje i činjenica da je na Kosovo ovih dana stigao nemački rezervni bataljon čija je destinacija sever Kosova. Posle nemačkih i američki vojnici će biti prebačeni na sever. Portparolka KFOR-a Valeri-Kler Bermond (Valerie-Claire).

“Madjarski bataljon će biti zamenjen američkim. Ovime zelimo da pokažemo da se brinemo o celoj teritoriji Kosova”, kaže Bermond, odbacujući mogućnost da se pomeranja dešavaju zbog približavanja 10. decembra.

Pregovori Beograda i Prištine o Kosovu, uz posredovanje “trojke” Kontakt grupe, okončani su neuspehom a strane su ostale pri svojim ranijim stavovima povodom budućnosti Kosova. Predstavnci Kontakt grupe treba da do 10.decembra svoj izveštaj o pregovorima predaju generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

Sa približavanjem tog datuma, kao i mogućnosti da Kosovo dobije nezavisnost, mnogi smatraju da može doći do povećanja etničkih tenzija. Politički analitičar Dugadjin Gorani kaže za naš radio da ne veruje da će doći do incidenata, ali ističe da se mora obratiti pažnja na reakcije kosovskih Srba u slučaju nezavisnosti.

“Kakva će biti njihova reakcija, da li će se obistiniti strahovi i namere za kolektivnim iseljenjem, za politički buntom, da li će se jedndostavno Kosovo blokirati od strane države Srbije, da li će na severu biti uspostavljanja neka paralelne vlasti. Te situacije se moraju uzeti u obzir veoma ozbiljno.”

Svetske agencije podsećaju da su neki srpski zvaničnici ovih dana izjavljivali kako bi Srbija mogla vojno intervenisati ako Kosovo proglasi nezavisnost. Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac rekao je da vojska Srbije neće samostalno reagovati.

Na Kosovu se ocenjuje da se takvim izjavama podižu tenzije. Medjutim, prema rečima Goranija radi se o nerealnim pretnjama. On ističe da će Srbija u cilju boljeg života srpske zajednice morati da saradjuje sa kosovskim vlastima.

“Ja smatram da ćemo na kraju ponovo doći do te tačke da će drzava Srbija morati da udje u partnerstvo sa novom kosovskom državom oko supstance zajednice Srba koji žive na Kosovu, a koje je za njihov domovina. Ja znam da su ovo prvi trenuci posle pregovora i znam da će tenzije biti veoma visoke ali do tog partnerstva mora doći pošto su ljudski životi najpreči i najvažniji.”

U svakom slučaju policija je spremna za 10. decembar. Portparol Eljsani kaže da su Kosovska policijska služba, UNMIK policija i KFOR svesni da se ulazi u delikatnu fazu posle razgovora o statusu i zato izbliza prate stanje. Inače, čelnici kosovskih i medjunarodnih institucija su više puta isticali da će zajedno delovati u svakoj situaciji.

XS
SM
MD
LG