Dostupni linkovi

Obraćanje kosovskih Srba Beogradu


Milan Ivanović

Na proširenoj sednici Zajednice srpskih opština i naselja Kosova i Metohije koja je u sredu održana u Kosovskoj Mitrovici potvrđena privrženost Srba vidovdanskoj Deklaraciji kojom se odbacuju svi eventulani akti o nezavisnosti Kosova.

Na sednici kojom je predsedavao Milan Ivanović saopšteno je da će najvišim državnim zvaničnicima Srbije, Srbi sa Kosova uputiti otvoreno pismo u kom će ih obavestiti o referendumski usvojenoj Deklaraciji i zatražiti prijem.
U pismu koje će biti upućeno predsedniku Vlade Srbije Vojislavu Koštunici, predsedniku države Borisu Tadiću i predsedniku Skupštine Srbije Oliveru Duliću stoji da su kosovski Srbi referendumski usvojili Deklaraciju o potvrđivanju neraskidivih veza Kosova sa Srbijom i odbacivanju svih eventalnih jednostarnih akata o nezavisnosti Kosova.
Građani Srbije sa Kosova potpisivanjem Deklaracije jedinstveno su stvaili do znanja da će Kosovo uvek ostati njen sastavni deo i da će oni ostati građani Srbije. Deklaraciju je, kako stoji u pismu, potpisalo više od 85% Srba i drugih nealbanaca, što predstavlja sveopšti kosovski odgovor srpskog naroda i podršku jednistvenoj politici koju vodi zvanični Beograd prema Kosovu.
Delegacija kosovskih Srba bila bi sastavljana od narodnih poslanika sa Kosova, predstavnika opština državnih institucija koje funkcionišu na Kosovu i predstavnika Srpske pravoslavne crkve.
Cilj obraćanja kosovskih Srba zvaničnicima u Beogradu je kako je objasnio Ivanović da se izrazi podrška naporima za očuvanje Kosova u sastavu Srbije i da se neposredno informišu o pregovorima o statusu Kosova i preventivnim merema države povodom najava da će Priština jednostrano proglasiti nezavisnost Kosova.
XS
SM
MD
LG