Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Musharrafovo zbogom generalskoj uniformi


Pervez Musharraf, 27.11.2007

Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf podnio je ostavku na dužnost prvog čovjeka vojske, i tako odgovorio zahtjevima oporbe koji su mu zamjerali dvostruku funkciju, vojnu i civilnu.

Masharraf je istodobno otvorio mogućnost da u četvrtak položi zakletvu kao civilni predsjednik države. Kako će se ovaj Musharrafov potez odraziti na političku krizu u Pakistanu i rat protiv talibanskih militanata u graničnim područjima prema Afganistanu?

Pakistanski predsjednik je skinuo svoju generalsku uniformu, kako bi smirio kritike iz vlastite zemlje i inozemstva da u svojim rukama drži vojnu i civilnu vlast. Predajući vojne ovlasti svom naslijedniku izrazio je očekivanja da će vojska i dalje biti vjerna novom šefu kao što je bila i njemu.
"Nakon što sam 40 godina bio u uniformi, šaljem joj posljednje zbogom. Ova vojska je moj život, moja opsesija", izjavio je sada već bivši general.

Musharraf je tako prestao biti prvi čovjek vojske, a svoj predsjednički mandat ne počinje u sjajnim okolnostima. U zemlji nije posebno popularan, raste islamski ekstremizam i zemlja je u političkim previranjima. Shahed Sadullah urednik pakistanskih "Novosti" koje izlaze u Londonu na engleskom jeziku upozorava da će stvarni test Musharrafove snage biti budući odnos vojske prema predsjedniku države.
Ahmed Rashid, ugledni pakistanki novinar vjeruje kako će Musharraf, barem u kraćem vremenu zadržati podršku vojske, a novi zapovjednik general Ashfaq Kayani će vojsku usmjeriti na borbu protiv talibanskih militanata u graničnim područjima prema Afganistanu
"Politička kriza otvorila je niz pitanja i dvojbi, a sam Musharraf očito nije u posljednje vrijeme mogao djelovati na dva fronta. Nije pridavao posebnu pažnju ratu protiv terorizma. Mislim da će sada glavno komandujući vojske svu pozornost usmjeriti upravo vojnim operacijama protiv ekstremista," smatra Rashid.

Analitičari nisu suviše oduševljeni Musharrafovim potezima, pa i ovaj današnji nije bio dovoljan razlog da se umanji kritika zbog načina na koji vodi zemlju, a posebno što je i dalje na snazi izvanredno stanje koje je uveo početkom mjeseca.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG