Dostupni linkovi

Dobro došli u C.C.C.P!!


Nenad Pejić
Nenad Pejić

Dvije trećine anketiranih misli da izbori u Ruisji neće biti pošteni, a gotovo polovica misli da će rezultati izbora biti fiksirani u administraciji - predsjednika Putina. Samo njih 15% misli da će izbori predstavljati volju glasača.

Ne bih rekao da je bio zbunjen. Ona njegova gusta i kovrdžava kosa već je odavno posijedila. Vjerujem da to dijelom duguje svojoj briljantnoj šahovskoj karijeri, ali je sigurno da je sijeda kosa dijelom uzrokovana dogadjanjima u Rusiji posljednjih godina. Kad sam ga vidio na TV snimku neposredno uoči hapšenja bio sam tužan. Jedan veliki šahovski um moraće sada da "igra" šah pet dana sa samim sobom u jednoj od ćelija moskovskog zatvora. Krivica Garija Kasparova, sada lidera ruske opozicije, je bila samo u tome što je vodio demonstracije.

Poznati regionalni političar, Nariman Alijev i njegova žena su prije nekoliko dana nadjeni mrtvi u svom domu u Dagestanu. Tek dan prije njih u Dagestanu je ubijen oporbeni kandidat Yabloko stranke na parlamentarnim izborima zakazanim za ovu nedjelju, Farid Babajev.

24-og studenog, prvi čovjek organizacije za ljudska prava nazvane "Memorijal", Oleg Orlov zajedno sa trojicom novinara je bio kidnapiran od strane maskirane grupe u gradu Nazran u Ingušetiji. Sva četvorica su nasilno odvezeni automobilom na nepoznato mjesto i teško pretučeni. Pored svega, nad njima je izvršeno, simulirano strijeljanje. Onda su iz auta izbačeni bosi negdje u predgradju. Zvaničnici kažu da nemaju informacija da išta slično dogodilo!!??

U istom gradu je istog dana održan oporbeni protest. Protestiralo je oko 300 gradjana od čega je stotinu uhapšeno. Jedna trećina. U St. Petersburgu je takodjer održan protest dan kasnije - uhapšeno je oko 250-300 ljudi. Medju njima oporbeni lideri Boris Nemcov i Nikita Belikh. Desetak lidera je pretučeno. U Moskvi je protestiralo oko 2000 gradjana, a pro-Putinova organizacija mladih je čak emitirala preko zvučnika tonsku traku na kojoj je snimljen smijeh dok je policija rasturala demonstracije i tukla protestante!! Uhapšeno ih je oko stotinu. Jedan od njih je bio Gari Kasparov.

I sve to u jednom jedinom tjednu. Sve ankete kažu da je Putin veoma popularan. Zašto onda policija hapsi protestante ako oni pripadaju strankama koje nemaju više od 1% podrške medju stanovnicima?? Zašto Putin koji stoprocentno kontrolira parlament, stoprocentno kontrolira izbore, stoprocentno kontrolira medije, stoprocentno kontrolira novac dozvoljava ili pak tolerira da se ruska policija toliko bahato ponaša prema svega oko 300 protestanata u St. Petersburgu ili onih 2-3 tisuće u Moskvi? Kasparov kaže da je Putin "mnogo manje siguran nego što to pokazuje". Leonid Radzikhovski, sa neovisne radio postaje Echo Moskvy kaže da Putin upotrebljava silu zato što a) "loši momci moraju postojati", b) zato što Kremljin želi svoje glasače "okrenuti protiv zapada" i c) "zato što Putin osobno ne voli oporbene lidere". Analitičar radija Slobodna Evropa, Robert Coalson (http://www.rferl.org/featuresarticle/2007/11/3a194108-e754-4dbb-9795-009b4dbb0cf3.html) misli medjutim da posebne razloge ne treba tražiti te da je uzrok jednostavno u prirodi samog režima.

"Politika u Rusiji je došla do točke kada je jedini način da stranke mjere svoju popularnost tako što će mjeriti Kremlinov pritisak na njih". "Upravljana demokracija" ("managed democracy"), kako je sam Putin definirao politički sistem u Rusiji prije koju godinu, je već toliko razvijena da se odvija na nivou detalja piše ekspert našeg radija. "Naprimjer, kada su stranke definirale svoje kandidate za parlamentarne izbore 2-og prosinca ove godine, postoje čvrsti dokazi da je predsjednička administracija vršila žestoki pritisak čak i na stranke koje se definiraju kao - neovisne. SPS ("Union of Right Forces") je naprimjer htjela na svojoj listi imati vidjene kandidate, poznate javnosti, kao što su Marija Gajdar, Irina Jasina i Vladimir Ružkov. Ali, na listi se iznenada našla Marietta Chudakova, malo poznata profesorica književnosti koja se i ne trudi da pridobije birače.

"Mi moramo djelovati unutar prostora koji nam odredi Kremlin!" - kazao je našem radiju jedan od stranačkih lidera, Vladimir Ružkov. "Kremlin nema namjeru da dozvoli predstavnicima stvarne opozicije da učestvuju na izborima!" Oporbeni lideri i nevladine organizacije takodjer upozoravaju na promjenu ponašanja policije koja ne čeka upozorenja od Centralne izborne komisije da nešto nije u redu nego preduzima korake po sopstvenoj procjeni i NAKON toga obaviještava izbornu komisiju!!! Ranije je bilo obrnuto - izborna komisija uoči problem i obaviještava nadležne organe. Nadležni su postali "aktivni". Policija obilazi domove oporbenih aktivista, ispituje ih, neke optužuje da rasparčavaju drogu pa im oduzima - izborne materijale

Kada je naš radio prije dva tjedna anketirao 4300 gradjana Rusije o predstojećim izborima došli smo do podatka da dvije trećine anketiranih misli da izbori neće biti pošteni, a gotovo polovica misli da će rezultati izbora biti fiksirani u administraciji - predsjednika Putina. Samo njih 15% misli da će izbori predstavljati volju glasača. Ponovili smo istraživanje prije nekoliko dana i dobili - iste rezultate.

Prošlog je tjedna predsjednik Putin govorio na skupu svojih obožavatelja u Moskvi i obećao da će se Rusija boriti protiv "onih koji poput šakala idu od ambasade do ambasade proseći novac" i koje rade protiv Rusije!

Sezona lova na izdajice, neprijatelje, sluge, prosjake, šakale je - potpuno slobodna. Dobrodošli u novi C.C.C.P

XS
SM
MD
LG