Dostupni linkovi

Novi tim za analizu sprege kriminala i terorizma


Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak

Ured visokog predstavnika ovih dana je najavio formiranje manjeg tima koji bi se bavio vezama izmedju kriminala i terorizma, mrežama podrške optuženima za ratne zločine, te opstrukcijama primjene Dejtonskog sporazuma.

Ideja o formiranju jednog tima u okviru Kancelarije visokog predstavnika koji bi se bavio vezama između kriminala, terorizma, mrežama podrške osumnjičenim za ratne zločine, te uključenosti visoko rangiranih političara u opstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma, nije nešto novo. Jedan ovakav tim je postojao i ranije, ali je rasformiran zbog nedostatka sredstava.
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak, čak i prije nego što je preuzeo dužnost, izrazio je interes za formiranje jednog tima koji bi se bavio ovim pitanjima, kaže portparol Kancelarije visokog predstavnika Ljiljana Radetić:
«Ovaj tim će blisko sarađivati sa domaćim i međunarodnim institucijama kako bi analizirali prirodu i jačinu tih veza. Oni neće istraživati niti sudski voditi slučajeve. Institucije BiH su sposobne da vode nezavisne istrage i da sudski obrađuju i slučajeve visokog profila.»
U Stranci demokratske akcije nemaju ništa protiv formiranja jednog ovakvog tima. Poslanik SDA u Parlamentu BiH Sadik Ahmetović:
«U svakom slučaju podržavam formiranje tog tima i, naravno, vidim ga kao pomoć institucijama u BiH kako bi se stanje u svim ovim oblastima dovelo u neku podnošljivu mjeru. Dakle, razloga za strah imaju samo oni koji su ili korumprani, ili imaju bilo kakve veze s osumnjičenim za ratne zločine, ili eventualno se suprotstavljaju ili opstruiraju provedbu Mirovnog ugovora.»
Sudski slučajevi u Bosni i Hercegovini u kojima se, po pravilu, visoko pozicionirani političari oslobađaju, prema mišljenju Slobodana Popovića iz SDP-a BiH, samo potvrđuju da je formiranje jednog ovakvog tima potrebno:
«I kao što nam treba visoki predstavnik, nažalost, u političkom dijelu, tako nam očito trebaju i ovi drugi, u ovom drugom dijelu da pomognu, da podstaknu i da na određen način budu ti regulatori koji će obezbijediti da u ovom slučaju svakog stigne ruka pravde.»
Kriminala u Bosni i Hercegovini ima i previše. Zbog toga formiranje jednog ovakvog tima ne treba dočekati u startu negativistički, kaže Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzla:
«Ova komisija, ukoliko bude formirana, ne bi trebala praviti greške koje je pravila prethodna komisija, da ponovo ne dobijemo jedno tijelo koje neće imati pozitivan rezultat na kraju svog mandata. Možda će ova komisija djelovati i posredno na daleko efikasniji rad pravosudnih i drugih instistucija u BiH kad je u pitanju procesuiranje krivičnih djela oz organizovanog kriminala, iz povezanosti neformalnih centara moći s određenim političkim strukturama. I to nije svojstveno samo BiH, to je svojstveno svim državama u tranziciji.»
Dragomir Babić, iz nevladine organizacije Narodni front, pozdravlja ideju o formiranju tima za borbu protiv kriminala. On smatra da ni ministarstva unutrašnjih poslova ni pravosuđe u BiH ne rade dobro svoj posao jer su još uvijek pod jakim političkim uticajem, zbog čega je, prema njegovom mišljenju, formiranje jednog ovakvog tima potrebno:
«Ali u ovom slučaju mislim da taj tim bi trebao da funkcioniše, pogotovo što bi trebao da disciplinuje na nekakav način ove naše političare, jer stvarno je ovo sve što se radi sada prešlo svaku mjeru. Političari su ogrezli u kriminal i u korupciju. Normalno, dio tih ljudi na direktan ili indirektan način učestvuje u mreži podrške haškim bjeguncima. Onda domaće institucije, mislim na pravosuđe i ministarstvo unutrašnjih poslova, su pod nadležnošću vlasti, tako da nemate mogućnosti... Ja imam upravo velike probleme u dokazivanju nekih stvari kod pravosuđa i MUP-a. Jednostvano, kada nešto čačnete gdje je vlast u pitanju, onda se to okreće prema vama kao bumerang, onda počnu da istražuju protiv vas, da vas ganjaju.»
Kada bi moglo doći do formiranja tima za borbu protiv raznih oblika kriminala u BiH i kada bi on mogao početi raditi, u Kancelariji visokog predstavnika nisu nam mogli reći ništa.
XS
SM
MD
LG