Dostupni linkovi

Žestoki neredi u predgrađu Pariza


sukobi u predgrađu Pariza, 26. novembar 2007
sukobi u predgrađu Pariza, 26. novembar 2007

Najmanje 77 policajaca povrijeđeno je u neredima u sjevernom predgrađu Pariza. Noćašnji su neredi u glavnom gradu Francuske, prema nekim ocjenama, bili gori od onih 2005. godine.

Sukobi između stanovnika pariskog predgrađa i policije izbili su nakon smrti dvojice tinejdžera porijeklom iz Sjeverne Afrike koji su poginuli prilikom sudara s policijskim automobilom. Policija tvrdi da su dvojica mladića svoj motor vozili velikom brzinom i da nisu imali zaštitne kacige. Ubrzo nakon njihove pogibije, međutim, pronijele su se glasine da su policajci u patroli odgovorni za sudar, tako da je nekoliko desetina mladih napalo policijsku stanicu u predgradju Sarsel, zapalivši nekoliko automobila i kontejnera.

Uprkos pozivu francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja na smirivanje situacije, do protesta u predgradju Pariza došlo je i sinoć, drugu noć zaredom. Mladi su ljudi pucali na policajce, a mekoliko policijskih automobila je zapaljeno.

Policija je ispaljivala gumene metke i bacala je suzavac ne bi li situaciju stavila pod kontrolu. No stanje je takvo da su mnogima oživjele uspomene na 2005. godinu, kada se pobunio mladi svijet afričkog podrijetla u predgradjima Pariza, ali i drugih većih gradova u Francuskoj. Prije dvije godine povod za nerede bila je smrt dvojice tinejdžera koji su poginuli od strujnog udara bježeći pred policijom.

Šef policije u Parizu kazao je novinarima da su policajci suočeni s "pravom gradskom gerilom, naoružanom konvencionalnim i lovačkim naoružanjem".

Francuska ministrica unutrašnjih poslova Michele Alliot-Marie zatražila je od stanovnika predgrađa da pomognu policiji da "izolira" izgrednike.

XS
SM
MD
LG