Dostupni linkovi

Pred licem pravde - Vijesti


Pale, Eufor u akciji pretresa stanova obitelji Radovana Karadžića
Pale, Eufor u akciji pretresa stanova obitelji Radovana Karadžića

* Pripadnici EUFOR-a u petak su na Palama pretražili stanove obitelji odbjeglog haškog optuženika Radovana Karadžića, kao i prostorije "Energopetrola" gdje je zaposlen suprug Karadžićeve kćerke. Prethodno su na dvije lokacije na Palama pretraženi stanovi Karadžićeve supruge Ljiljane Zelen, kao i njegove djece Saše i Sonje, te jednog bivšeg Karadžićevog tjelohranitelja. U ovoj akciji pripadnici EUFOR-a zaplijenili su pisanu i elektronsku dokumentaciju.

* Stručnjaci za sudsku medicinu u petak su okončali iskopavanje sekundarne masovne grobnice u selu Kamenica, u istočnoj Bosni, iz koje su izvađena tijela više od 600 Bošnjaka pogubljenih nakon ulaska vojske bosanskih Srba u Srebrenicu, u julu 1995. Od ukupno 616 ekshumiranih tijela, samo 76 ih je u cijelosti očuvano, a ostala su raskomadana tokom transporta bagerima i kamionima iz primarne masovne grobnice, koju su snage bosanskih Srba pokušale prikriti. To je deveta masovna grobnica otkrivena u Kamenici.

* Rusija razmatra tehnička pitanja vezana za zahtjev Hrvatske da joj se izruči posljednji ministar obrane nekadašnje SR Jugoslavije Veljko Kadijević koji živi u Rusiji, izjavio je početkom sedmice u Beogradu zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Žukov. Hrvatska tereti generala Kadijevića i više drugih visokih vojnih zapovjednika za zločine koje je armija počinila tokom rata u toj zemlji 1991. godine.

* U ponedjeljak je u Beogradu počelo ponovljeno suđenje optuženima za zločin u Ovčari kod Vukovara. Vrhovni sud Srbije je koncem 2006. godine ukinuo prvostupanjsku presudu i predmet vratio na ponovno suđenje, koje je počelo u martu, ali je u ponedjeljak vraćeno opet na početak zbog toga što je jednoj od sutkinja u međuvremenu istekao mandat. Sudsko vijeće za ratne zločine osudilo je lani 15 osoba na višegodišnje kazne zatvora, a dvije oslobodilo optužbi.

XS
SM
MD
LG