Dostupni linkovi

Izborni pobjednik HDZ


izborni plakat HDZ-a
izborni plakat HDZ-a

Na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj pobijedila je dosadašnja vladajuća stranka - Hrvatska demokratska zajednica sa 34,78 posto glasova, dok je druga Socijaldemokratska partija sa 32,46 posto.

No tko će u iduće četiri godine vladati Hrvatskom još se ne zna jer će predsjednik države mandat za sastavljanje Vlade povjeriti onome tko prvi uspije pridobiti više stranačkih saveznika i osigura većinu u Saboru.

Najnoviji, iako još uvijek neslužbeni podaci Državnog izbornog povjerenstva, koje je dosad obradilo 99 ,93 posto glasova u Hrvatskoj i više od 95 posto u inozemstvu, potvrđuju da je sigurni pobjednik jučerašnjih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj - Hrvatska demokrastka zajednica sa osvojenim 61. mandatom, dok je druga na listi Socijaldemokratska partija Hrvatske s 56 mjesta ili 5 mandata manje. Na trećem mjestu je koalicija Hrvatske seljačke stranke i Hrvatske socijalno-liberalne stranke s osvojenih 8 mandata koja će najvjerojatnije i presuditi u sastavljanju buduće Vlade.

Najveći poraz na izborima doživjela je desna Đapićeva Hrvatska stranka prava, koja je s 8 pala na svega jedno zastupničko mjesto u Saboru, i Hrvatska stranka umirovljenika također s jednim mandatom. Nacionalne manjine će i u novom sazivu Sabora imati po jednog zastupnika, dok je Samostalna demokratska srpska stranka osvojila 3 mandata. Državno je izborno povjerenstvo izvjestilo da je na jučerašnje parlamentarne izbore izišlo 64 posto birača u zemlji i 23 posto u inozemstvu.
XS
SM
MD
LG