Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Minisarstva prave plan za slučaj nezavisnosti


Građanin Preševa prolazi pored srpskog policijskog punkta, u blizini granice sa Kosovom. Arhivski snimak.

Sva ministarstva u Vladi Srbije trebalo bi u narednih sedam dana da izrade akcione planove u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

U finalu pregovaračkog procesa o budućem statusu Kosova, Vlada u Beogradu naložila je svim ministarstvima da urade akcione planove pomoći srpskom i drugom nealbanskom stanovništvu na Kosovu u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti pokrajine, najavljući takođe da će sve opštine u kojima su Srbi većina biti uključene u pravni sistem Srbije. Iz međunarodne uprave i privremenih vlasti na Kosovu još uvek nema rekacija.

Tu odluku o izradi akcionih planova u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, Vlada Srbije je donela u cilju zaštite prava Srba i nealbanaca u pokrajini, saopšteno je. Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, kaže da je dogovoreno da se ti akcioni planovi dostave do sledeće sednice:
"Ti planovi se odnose na to da se srpskom i drugom nealbanskom življu omogući da ostvare sva ona prava koja su do sada i ostvarivali – pravo na penziju i druga prava koja Srbi i nealbanci danas uživaju na Kosovu. Dakle, do sledeće sednice Vlade sva ministarstva treba da dostave svoje akcione planove."

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je rekao danas da su pojedina ministarstva već uradila određene pripreme, ali ne otkrivajući detalje plana:
"Svako ima svoju nadležnost i svako ministarstvo je dobilo zadatak još pre dva meseca, to je tek juče objavljeno. Pre dva meseca je dogovoreno da svako iz svoje kompentencije napravi plan aktivnosti u slučaju nekih negativnih scenarija na KiM."
RSE: Kako mislite da pomognete tim ljudima?
"Svako ministarstvo je priča za sebe i ideja je da se o tome ne govori u javnosti već ako, ne daj Bože, do toga dođe da delujemo."

Koliko će najavljene mere vlasti u Beogradu biti značajne za kosovske Srbe i nealbance, govori za naš program jedan od političkih lidera tamošnjih Srba Ranđel Nojkić:
"Ja imam utisak, bez obzira što se moji stavovi po mnogim pitanjima razlikuju od stavova države Srbije, da će država vrlo jasno i vrlo odlučno stati iza svojih zahteva jer će u suprotnom izgubiti poverenje. U tom smislu očekujemo da se sva resorna ministarstva pripreme za slučaj da privremene institucije zauzmu jasne stavove, ukoliko dođe do jednostranog proglašenja nezavisnosti KiM i, ono što je najvažnije, kako će se finansirati te institucije da bi ostale na ovom prostoru. Zdravstvo, školstvo, saobraćaj, telekomunikacije, socijalna davanja, pošta, banke, platni promet – širok je diapazon svih tih institucija pa i javnih preduzeća."

Inače, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković najavio je da će sve lokalne samouprave na Kosovu, u kojima su Srbi većina, biti uključene u pravni sistem Srbije. Proroković je rekao da je UNMIK delegirao veliki broj nadležnosti na privremene institucije u Prištini i lokalne skupštine opština što, prema njegovoj oceni, nije dalo adekvatan rezultat, niti je ispunilo očekivanja vlasti u Srbiji.
XS
SM
MD
LG