Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Najava nezavisnosti posle 10. decembra


Arhivski snimak: Hashim Thaci za vreme susreta dve delegacije u Briselu, 20.novembra 2007.

Pregovarački tim Kosova je najavio da će posle 10. decembra Kosovo u konsultacijama sa medjunarodnom zajednicom proglasiti nezavisnost Kosova.

Prema rečima portparola kosovskih pregovarača Skendera Hisenija (Hyseni), Kosovo će proglasiti nezavisnost i tražiti zvanično priznanje. Ovakve izjave dolaze uoči predstojeće poslednje runde pregovora koji će se održati u Beču.
Kosovo će poštovati agendu medjunarodne zajednice do 10. decembra, nakon čega neće biti odlaganja rešenja statusa već će se preći na donošenje odluke o statusu, rečeno je posle sastanka Pregovaračkog tima Kosova.
Portparol kosovskih pregovarača Skender Hiseni (Hyseni) izjavio je da dogovora neće biti sve dok Srbija ne prihvati jedino realno rešenje a to je nezavisnost. Hiseni kaže da će Priština poštovati pregovarački proces, ali i dodaje da će posle konsultacija sa medjunarodnom zajednicom doneti odluku.
“Posle 10. decembra biće donete odredjene odluke, dok će sledeći korak biti proglašenje nezavisnosti i zahtev da se ona zvanično prizna. Mi nećemo žuriti sa tim ali ni odbaciti takvu mogućnost, jer je Kosovo odlučno da svaki potez povuče u koordinaciji sa ključnim medjunarodnim faktorima, koji podržavaju nezavisnost na osnovu plana Martija Ahtisarija”, izjavio je Hiseni.
Hiseni je kazao da kako veruje da su Vašington i uticajne zemlje Evropske Unije shvatile da pregovori ne mogu rezultirati sporazumom, zbog stava Beograda.
Pregovarački tim očekuje što skorije formiranje novih institucija i ne veruje da će biti institucionalnog vakuuma u ključnom periodu rešavanja statusa.
Kako je ranije najavljeno, 10. decembra posrednička ‘trojka’ Kontakt grupe treba da podnese izveštaj o pregovorima generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki Munu. Poslednja runda pregovora delegacija Prištine i Beograda, uz medjunarodno posredovanje, održace se od 26. do 28. novembra.
XS
SM
MD
LG