Dostupni linkovi

Predizborna nezainteresiranost za susjede


Hrvatska, izbori 2007

U Hrvatskoj u petak završava višemjesečna izborna kampanja. U nedjelju su parlamentarni izbori i nova vlada, bez obzira koja, suočit će se sa neriješenim graničnim pitanjima sa susjedima i užarenom situacijom u regiji.

U danima kad Europska unija, NATO i ostali svijet izražavaju zabrinutost mogućim razvojem situacije na Kosovu i Bosni i Hercegovini, Hrvatska se ponaša kao da su joj u susjedstvu baltičke, a ne balkanske zemlje - ističe novinar Novog Lista, Boris Pavelić:

"Situacija u regiji je alarmantna i zabrinjavajuća, od Kosova, preko Srbije, Bosne i Hercegovine, pa čak i Makedonije. Naši izborni kandidati o tome uglavnom šute."

Isto zaključuje i stručnjak za međunarodne odnose, doktor Damir Grubiša:

"Mogli bi smo reći da se u tijeku te predizborne kampanje Hrvatska nekako zatvorila u svoje granice, iako ima problema, ne samo, u vezi sa Kosovom, nego su problemi i sa našim zapadnim susjedima, sa Italijom i Slovenijom. Tu je problem zajedničkog ribolovnog pojasa, kao i hrpa drugih problema koji proizlaze iz svakodnevnog dobrosusjedskog ili loše susjedskog odnosa."

Kolumnist Večernjeg lista, Tihomir Dujmović:

'Može doći do rata na Kosovu. Kako će se Hrvatska postaviti zaoštre li se odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine u vezi mosta na Pelješcu? Ona ne može imati isti stav kao Finska prema toj temi. Ne razumljivo je da Hrvatska prema Kosovu, Bosni i Hercegovini, pa i Srbiji, reagira sa istom nezainteresiranošću, s kojom reagira birokracija Brisela, koja se uvijek javi kada ispadnu neki problemi, ili kada topovi tek što nisu zapucali."

Profesor međunarodnih političkih odnosa na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, doktor Radovan Vukadinović:

"Kod nas je malo vanjska politika zapostavljena, kako od strane političara, tako i od sredstava masovnih komunikacija. Smatra se ni da građani nisu zainteresirani. Neka pitanja, kao odnosi sa Slovenijom i Bosnom i Hercegovinom, odnosi sa Srbijom, su također delikatne teme. Vjerojatno kandidati smatraju da je bolje o tome ne govoriti kada nisu u stanju ponuditi neka konkretna i bolja rješenja."

Riječ je o nezreloj i nekonzistentnoj međunarodnoj politici, smatra novinar Pavelić:

"Nedavno je Hrvatska ušla u Vijeće sigurnosti i to je kod nas protumačeno kao veliki diplomatski uspjeh na međunarodnom planu, što i jeste, ali kako mi možemo očekivati da će Hrvatska biti vjerodostojan partner u svjetskim poslovima, ako njezini čelni ljudi, bili u poziciji ili na vlasti, nisu u stanju kazati svoj stav i formulirati jasnu platformu o situaciji u susjedstvu."

Doktor Damir Grubiša:

"Hrvatska je otvorila svoj ured na Kosovu, ali je činjenica da Hrvatska ima u odnosu na Kosovo jedan stav distance, kao da se to ne događa u našem neposrednom susjedstvu i u našoj regiji. Čak nema niti širenja informacija o tome, mimo novinskih vijesti."

Novinar Pavelić:

"Postoji mnogo diplomatskih fraza kojima se to može opravdati, ali mislim da se u ovoj kampanji pokazalo da su naše stranke, i vladajuće i oporbene, još uvijek nezrele za jedan ozbiljna politički aktivizam u regiji, a pokušavaju se predstaviti kao netko tko je u stanju da zemlju postavi kao uzor u regiji."
XS
SM
MD
LG