Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Postignut dogovor o policijskim strukturama u BiH


Lideri bh.stranak nakon potpisivanja Mostarske deklaracije: arhivski snimak

Parlamentarna skupština BiH bi prema dogovoru trebala u roku od 6 mjeseci od dana usvajanja u Vijeću ministara BiH donijeti i zakone koji prete uspostavljanje ovih tijela.

Lideri šest vodećih političkih stranaka u BiH, Stranke za BiH, Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Partije demokratskog progresa, Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske demokratske zajednice 1990, postigli su dogovor o implementaciji Mostarske deklaracije, odnosno o policijskim strukturama u BiH.
Dogovor je baziran na tri Evropska principa i potpisnici su se obavezali da ih provedu.
Lider SNSD Milorad Dodik pojašnjava:
Mislimo da treba da se za nivo BiH formira Direkcija za policiju, ustanova za forenziku, ustanova za obrazovanje. To je mogućnost da se za potrebe kadrova u SIPA-i i drugim organima školuju kadrovi, a da se odnosi sa lokalnim nivoom tek definišu nakon provođenja nove ustavne reforme.
Uz navedeno partijski čelnici dogovorili su i osnivanje Agencije za policijsku podršku, nezavisni odbor i Odbor za žalbe građana, te Odbor za žalbe policijskih službenika.
Parlamentarna skupština BiH bi prema dogovoru trebala u roku od 6 mjeseci od dana usvajanja u Vijeću ministara BiH donijeti i zakone koji prete uspostavljanje ovih tijela.
Na pitanje hoće li ovaj dogovor biti prihvatljiv za Evropsku Komisiju i pomoći da BiH uđe u evroatlanske integracije, Mladen Ivanić, lider PDP kaže:
Vjerujem da hoće. Rekli smo idemo sprovesti u ovoj fazi ono što je nesporno svima a ono što je problematično nastavićemo nakon ustava koju ćemo raditi vjerovatno malo duže vrijeme ali ćemo je raditi.
No, usaglašeni stavovi imaće snagu tek kad se riješe i druga sporna pitanja u zemlji naglasio je Haris Silajdžić, predsjednik Stranke za BiH.
Politički lideri su svjesni toga da je uslov za realizaciju ovog dogovora rješavanje trenutne političke situacije u zemlji.“
Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak , koji je prisustvovao dogovoru, izrazio je zadovoljstvo postignutim, ali mjere koje je donio ostaju na snazi. I njegov je stav da je prethodno potrebno riješiti aktualnu krizu:
ta deklaracija može postati relevantna tek nakon rješavanja političke situacija. Ogromna je izražena želja da se situacija riješi i vezano za Vijeće ministara i za Parlament „
Stranački čelnici razgovarali su o rješavanju političkih problema nastalih nakon Lajčakovih mjera. Načelan dogovor su postigli o glasanju u Vijeću ministara, prenosi Dragan Čović, predsjednik HDZ.
To je onaj minimum da predsjedavajući i dva dopredsjednika Vijeća ministara moraju biti sadržani u tom kvorumu u toj većini koja bi trebala donositi odluke
O poslovniku o radu Parlamentarne skupštine nije postignut dogovor s obzirom da se očekuje da oba doma državnog parlamenta u utorak 27.11 usaglase stavove. Time bi se otvorio proces imenovanja Vijeća ministara.
HDZ 1990 podržava ovaj prijedlog kaže njen predsjednik Božo Ljubić.
Stav moje stranke je da se kolegiji dva doma dogovore oko poslovnika i da taj dogovor bude prihvatljiv za OHR.“
Stranka demokratske akcije, međutim, stoji iza Poslovnika koji je predložio Visoki predstavnik, naglašava čelni čovjek ove stranke Sulejman Tihić.
„Ja sam u prvom redu protivnik da se diskutuje o odlukama visokog predstavnika i mislim da ni danas nije trebalo o tome voditi raspravu jer odluke visokog predstavnika se izvršavaju i šta bi bilo kada bi mi o svakoj odluci diskutovali.“
Partijski čelnici su nakon razmjene stavova najavili da će ponovne razgovore o reformi ustava početi najkasnije do 15 decembra.
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

XS
SM
MD
LG