Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Što je izgubljeno u kampanji? Umjesto da središnje teme nadmetanja stranaka budu prijedlozi kako riješiti goruće probleme hrvatskih građana, najviše vremena troši se na raspravu o glasanju dijaspore.

Kampanja za šeste po redu parlamentarne izbore u Hrvatskoj spala je na niske grane, kaže neovisni analitičar Davor Gjenero. Još jednom se pokazalo da stranke u Hrvatskoj ne funkcioniraju kao demokratske političke stranke u pravom smislu te riječi - kampanja se vodi isključivo preko medija, a vode je isključivo stranačke središnjice, bez uključivanja šireg članstva ili simpatizera:

"Vama se dešava da vas mediji obasipaju prilično ispraznim i nesadržajnim tematskim porukama koje su napravljene na profesionalnoj razini nižoj na prethodnim izborima ali vam se ne dešava ono što se dešavalo 2000. godine da vaš vaši znanci uvjeravaju kako je važno izaći na izbore i svoj glas povjeriti jednoj ili drugoj političkoj opciji."
Nevladina udruga za nadgledanje izbora GONG, u suradnji sa studentima četvrte godine Politologije, radi analizu poruka političkih stranaka u kampanji. O rezultatima analize unazad tjedan dana, govori zamjenik predsjednice GONG-a, Dragan Zelić:
"U protekli tjedan smo primijetili u ovoj kampanji da birači nisu imali neke velike šanse doznati konkretne stvari koje neke stranke nude za ove izbore. To su većinom bila neka stranačka prepucavanja a građani su ostali uskraćeni za pravu informaciju tko će riješiti gospodarske probleme i na koji način kakav će biti zdravstvena zaštita i socijalna sigurnost. Par tih bitnih tema je izostalo."
Gongova analiza, ali i nekoliko neovisnih komentartora upozorili su da je na kraju središnja tema ove kampanje postao problem glasanja tzv. dijaspore, odnosno Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Književnik Miljenko Jergović kaže kako oni ne bi trebali glasati, ali upozorava je da Socijaldemokratska partija Hrvatske i njezin novi šef Zoran Milanović u svojoj negativnoj kampanji širi mržnju i prezir prema bosansko-hercegovačkim Hrvatima. Milanović se odlučio za vrlo opasnu i politički nekorektnu političku strategiju, dodaje Gjenero. Još pred izbore 2000. stvoren je sindrom "grješnog jarca" u kojem su Hrvati iz Bosne, a pogotovo iz Hercegovine bili razumljeni kao izvor sviju zala:
"Gospodin Milanović nije uveo novi stereotip u hrvatski politički život, nego ga je samo zaoštrio. Tip političkog problema na kojem on insistira govori o tome da on nije demokratski političar nego populist jer je otvorio politički problem i najavio njegovo rješenje iako valjda kao pravnik zna da ga na ponuđeni način, sukladno Ustavu, ne može riješiti."
Građani su od kampanje - malo umorni:
"Kampanja kao kampanja. Ništa drugačija nego prije četiri godine ili prije osam. Previše novaca za ništa. Mislim da su to mogli reći u dva-tri spota a ne svaki dan u sto spotova."
"Mislim da je kampanja bez veze, da neke stranke igraju prljavo."
"Kampanja je najveće zlo koje se dogodilo u studenom mjesecu 2007. godine. Obzirom na to koliko je para potrošeno i koliko nema nikakvog učinka - to je ogromno zlo."
"Kampanja je loša. Dvije glavne stranke su se pokazale kao jako loše."
"Kakve stranke takva kampanja. Dobit ćeš glas kakav zaslužuješ. Ne može nam biti gore neko što je pa nemojte biti doma nego izađite na izbore - barem to."
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG