Dostupni linkovi

Dodikova "ostavština"


nova zgrada Vlade RS
nova zgrada Vlade RS

U Banjoj Luci je u srijedu otvoren novi administrativni centar Vlade Republike Srpske. Riječ je o impozantnoj građevini, površine oko 50 000 kvadratnih metara, opremljenoj najluksuznijom opremomkoje se ne bi postidijela ni manja svjetska prijestolnica.

Namještaj i stolarija izrađeni od najskupljih vrsta drveta, specijalno naručeni tepisi i skupocjeni lusteri samo su dio unutrašnjeg uređenja zgrade u kojoj će se smjestiti entitetska administracija.
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik ponosan je na novo zdanje koje, kako kaže, ostavlja narodu:
«Ovo ostaje ljudima RS-a. Ovdje su pohranjene nade čitavog ovog naroda.»
Današnju zgradu Vlade započeo je za svoje potrebe graditi Telekom Srpske, a entitetska vlada izuzela ju je iz privatizacionog kapitala s namjerom da je pretvori u sopstveni administrativni centar. Iako je premijer RS-a Milorad Dodik još u svom ekspozeu rekao da će sredstva za izgradnju ovog objekta biti plaćena iz dividendi Telekoma, te da neće biti dodatnih izdvajanja iz budžeta, malobrojni opozicionari kažu da je Vladin izvještaj o izgradnji ove zgrade pokazao - da Dodik nije govorio istinu, ili da su apetiti u međuvremenu porasli.
Prvobitna cijena radova, koju je ugovorio Telekom, iznosila je oko 34 miliona, dok će, po sadašnjim procjenama, cijena zgrade i pratećih objekata dosegnuti najmanje 230 miliona KM, što je oko šestine entitetskog budžeta. U novu cijenu ušle su još dvije zgrade koje nisu bile predmet kupovine Telekoma, već je riječ o objektima za smještaj Vladinih činovnika.
Ekonomista Svetlana Cenić ističe da će svih 230 miliona maraka platiti upravo građani RS-a:
«Prije svega, to uopšte nije konačna cifra, tih 230 miliona, s obzirom da sticajem okolnosti - ovo je mala sredina, svi znamo kad krenu i još neke dalje narudžbe oko specijalne opreme za specijalne kabinete. Prema tome, ko zna kolika će cifra biti? I ovu svečanost danas, kao i cijelu zgradu i sve oko nje plaćaju građani.»
Cijela priča kulminirala je prije nekoliko mjeseci, nakon što je Vlada RS-a, uoči sjednice entitetskog parlamenta, stavila oznaku tajnosti na dijelove izvještaja o izgradnji administrativnog centra, da bi tu isti oznaku naknadno skinula.
Ustanovljeno je da su tajnim označeni dokumenti koji su se odnosili na aneks ugovora kojim je Vlada, na ime nepredviđenih, naknadnih i viška radova, izvođaču „Integral inžinjeringu“ odobrila povećanje cijene sa početnih 34 na106 miliona KM. Aneksom ugovora predviđeno je da Vlada preuzme kreditne obaveze izvođača radova, a razliku u cijeni od “sedamdesetak” miliona maraka plaća 12 godina, odnosno u 144 mjesečne rate.
Svetalana Cenić pojašnjava da je sve moglo da bude funkcionalno i produktivno sa mnogo manje sredstava:
«I mislim da će se svesti svi ovdje, ko na to pristaje, da će raditi za taj kompleks Vlade, jer on je jako skup za održavanje. A produktivnost? Znate, kad kažu biće produktivniji, tačno se nasmijem. Ako imate nekoga ko niti ima znanje ni sposobnosti, da li znači da će postati iznenada pametan i sposoban kad uđe kroz klizeća vrata?»
Urednik magazina „Patriot“ Slobodan Vasković smatra da priča o izgradnji zgrade Vlade pokazuje da “premijer RS-a i Vlada žele da se stave iznad zakona”, te da im je to sada i omogućeno:
«Dodik, kao i svi drugi diktatori prije njega, želi sebi za života da digne spomenik. I evo, kao što smo svjedoci, u tome je i uspio.»

Na kritike iz rijetkih opozicionih redova predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik mjesecima već ponavlja da je cilj takvih optužbi baciti ljagu na dobar posao koji je Vlada uradila:
«Naravno da smo ovo radili zbog svih koji su u ovome vidjeli dobro, ali i zbog onih koji su ovo osporavali. Nema velikog uspjeha bez pomalo inata. I ovo je rezultat naše želje, ali i malog inata.»
Suočen sa primjedbama da je izgradnja nove zgrade Vlade netransparentna, Dodik je ponavljao da je cijeli postupak dostupan svim kontrolnim mehanizmima. Istovremeno, u opoziciji ponavljaju da su svi kontrolni mehanizmi - Dodikovi. A šta kažu oni kojima je premijer RS-a, kako je rekao, ostavio to veleljepno zdanje:
«Nije momenat sada. Pa vidi da penzija nema, sve poskupilo.»
«To je ponos za nas Banjalučane i RS.»
«Pa šta imam misliti? Pitajte nas kolike su penzije.»
XS
SM
MD
LG