Dostupni linkovi

Umirovljenici ujedinjeni u traženju svojih prava


FZMIO/PIO-Sarajevo
FZMIO/PIO-Sarajevo

U trenutku dok se bosanskohercegovački političari najviše svađaju, umirovljenci iz Federacije i Republike Srpske odlučili su se ujediniti i zatražiti od vlasti svoja prava.

Umirovljenci kažu kako je njihovom strpljenju došao kraj, te da ne mogu dozvoliti da je ova populacija u zemlji sve siromašnija. Šefkija Elezović, predsjednik Udruge umirovljenika Federacije:
«Mi smo im poslali jednu poruku pismenu i rekli smo tim našim organima državne, izvršne vlasti da se otrijezne, da se trznu i da počnu da rade ono što je po ustavu, po zakonima i po programu reforme i strategije razvoja - i da se ne svađaju jer, bogami da vam kažem, došlo je kraju strpeljenje. Kad uzmemo da nas je 800.000 sa našim članovima porodica, to je 20 pčosto stanovništva države, i ako samo mi krenemo, iskreno da vam kažem, biće belaja. Vidite, oni rješavaju svoje plate, svoje paušale - ništa njih nije briga za ovo ostalo.»
Osnovni zahtjev umirovljenika je da do 2010. godine najniža mirovina u BiH bude 250 KM. Rade Rakulj, predsjednik Udruge umirovljenika Republike Srpske, isitiče kako ovo nije jedini zahtjev, te dodaje kako imaju podršku i Pokreta potrošača RS-a i Centra civilnih incijativa BiH:
«Naši su osnovni zahtjevi da se društveni proizvod u oba entiteta mora poštenije raspodijeliti. Mi insistiramo na proizvodu od ukupno 10 odsto, umjesto sadašnjih u Federaciji 7,9, a mi imamo 7,2. Dakle, postoje mogućnosti veće ako bude postojala politička volja da se te mogućnosti i ostvare.»
Trenutačno u BiH više od 130.000 umirovljenika živi u ekstremnom siromaštvu. Oko 320.000 umirovljenika imaju prosječnu mirovinu, od koje se također teško živi. Mnogi od njih kažu kako ne bi preživjeli da nije pomoći od najbližih članova obitelji:
«Živio bih loše da nije djece. Djeca su moja penzija. A ja moju penziju ne vidim.»
«Udovica sam, ali me pomažu moji sestrići. Inače bih teško mogla sve obaveze da podmirim.»
«Penzija je slaba. Pa život ’nako, kako bih ti rek’o - snalazim se i tako.»
Perica Jelečević, ministar za rad i socijalnu politiku Federacije, ističe kako federalna vlada za sada nema mehanizme da poboljša materijalni status umirovljenika, tako da će se njihovim zahtjevima teško moći udovoljiti:
«Osnovni problem je kako osigurati nova sredstva. Odakle? Je li možemo kreditnim zaduživanjem? To nije dobro itd. Prema tome, jačanjem kompletne gospodarske osnove sigurno da će se ovaj jedan odnos zaposleni - umirovljenici povećati u korist broja zaposlenih, a samim tim ćemo jačati mirovinske fondove i biti u poziciji da povećavamo mirovine, koje su zaista skandalozno niske.»

Umirovljenci su, također, zabrinuti što im se samo za isplatu mirovina mjesečno odbija sedam milijuna KM, odnosno 8 posto od ukupnog iznosa. Zarif Safić, glasnogovrnik Fonda za mirovinsko - invalidsko osiguranje Federacije BiH:
«Najveći troškovi otpadaju na distribuciju, odnosno na poštu. Negdje oko 7 miliona godišnje nas košta, i više, distribucija penzija putem pošte. I zato na neki način apelujemo na sve penzionere koji su pokretni da otvore svoje račune u našim poslovnim bankama i da penzije primaju tu. I to je način da smanjimo te troškove isplate penzija.»

Početkom iduće godine predstavnici udruga umirovljenika kažu kako će pred vlasti izaći sa još detaljnije razrađenim planovima i prijedlozima. Ukoliko se ništa ne poduzme, uslijedit će oštrija borbe za njihova prava.
XS
SM
MD
LG