Dostupni linkovi

Vesna Medenica na čelu Vrhovnog suda


Vesna Medenica
Vesna Medenica

„Trule daske“ iz crnogorskog sudstva, sada već čuvena metafora Ranka Krivokapića o stanju u pravosuđu, ubuduće će uklanjati dosadašnja državna tužitaljka Vesna Medenica. To je potvrdio predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, izjavivši da je prijedlog o postavljenju Medenice na čelo sudstva u Crnoj Gori usaglašen na relaciji Predsjednika države, Skupštine i Vlade.

Potvrđujući da je aktuelni vrhovni državni tužilac Vesna Medenica predložena za predsjednika Vrhovnog suda predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je saopštio da je Medenicu za najvišu sudsku funkciju preporučio rad u Tužilaštvu:
„Poslije svih iskustava i sa dosadašnjim radom koji je gospođa Medenica obavila u Tužilaštvu promjene koje je tamo obezbijedila, mlade ljude koje je uvela u sistem, edukaciju koju je uvodila u sistem, pripremila sistem za uspješniji rad, kao neko ko je došao na funkciju zahtjevom za ostavku prethodnog tužoca, ima poseban osjećaj za dostignuća u Tužilaštvu i naravno svim onim što je pokazala kroz izvještaj parlamentu i spremnošću da mijenja stvari, a što je osnovni zahtjev svih nas kao predlagača, usuđujem se reći i parlamenta u cjelini, mislimo da ispunjava uslove da dobije naše povjerenje da bi obavila taj težak posao, posao koji je prioritetan i našem pristupanju Evropskoj uniji“.
Odgovarajući na pitanje koji učinci su preporučili Vesnu Medenicu s obzirom da u predmetima, odnosno po optužnicama za koje je javnost bila najviše zainteresovana nije bilo osuđujućih presuda, niti su u prethodne četiri godine podizane optužnice za korupciju, Krivokapić je rekao:
„Imao sam ključne slučajeve koje sam više puta naveo, slučaj ubistva policajca Šćekića, slučaj ubistva urednika „Dan“-a gospodina Jovanovića, to su ključni slučajevi na kojima će se dobro odmjeriti snaga crnogorskog sudstva da sudi na pravi način i svih ostalih elemenata i policiju da pribavi odgovarajuće dokaze, tužilac da dobro pripremi optužni predlog i sud da na osnovu toga pravično presuđuje. Naravno, sudska grana vlasti je osjetljivo područje, treba očuvati njihovu nezavisnost, ali im to ne daje imunitet od kontrole javnosti i stručne i opšte javnosti i naravno od kontrole sistema u kojem želimo biti ravnopravni dio, a to je sistem Evropske unije“.
Krivokapić je ponovio ranije izrečen stav da će dati podršku Medenici u naredne dvije godine:
„Rekao sam lično da će moje povjerenje biti na dvije godine. U te dvije godine očekujem pomake, značajne pomake i očekujem da se to iskaže u svim elementima i kroz iskaze ocjene ovog parlamenta i javnosti, usudio bih se reći i kroz iskaze Evropske unije“.
Komentarišući vijest da će vrhovni državni tužilac Vesna Medenica uskoro biti raspoređena na funkciju predsjednika Vrhovnog suda Dragan Šoć, visoki funkcioner opozicione Narodne stranke, kaže da ta partija sa Medenicom dijeli jednu ranije iznešenu ocjenu:
„Podsjećam da je gospođa Medenica svojevremeno izjavila da nema povjerenje u crnogorsko pravosuđe i tu se sa njom apsolutno slažemo. Naravno, to je za nju obaveza više da nešto u kratkom roku uradi u tom smislu. Ako joj učinak bude kao i u tužilaštvu onda se bojim da će to biti samo još jedna zaludna nada za širu javnost Crne Gore“.
U Advokatskoj komori Crne Gore, međutim, smatraju da je Medenica dobro rješenje za čelnu funkciju u sudstvu. Predsjednik te organizacije Dejan Vujanović:
„Koleginica Medenica se pokazala uspješna kao državni tužilac i ja očekujem da će biti uspješna i kao predsjednik Vrhovnog suda. Ja joj želim uspjeha“.
U nevladinom sektoru nijesu toliko obradovani činjenicom da će Vesna Medenica biti raspoređena na mjesto predsjednika Vrhovnog suda. Daliborka Uljarević, izvršna direktorica Centra za građanskog obrazovanje, podsjeća da je sudstvo po ocjeni domaćih i međunarodnih eksperata u strašno lošem stanju i dodaje da Medenica nije pravi izbor za prvu osobu u sudstvu iz više razloga:
„Prvo, ona je sama nerijetko činjenice sa optužnice tužilaštva pravdala na sudu lošim stanjem u sudstvu i to jednostavno ne obećava dobronamjeran odnos prema mnogim kolegama već otvara prostor za revanšizam, posebno imajući u vidu da će se neki od tih slučajeve uskoro naći u nadležnosti Vrhovnog suda. Nejasni su učinci njenog rada i koje je to kvalifikacije preporučuju za tu poziciju jer javnost za sada nije dobila kompletnu informaciju o postignućima tužilaštva u toku njenog madata i na kraju mislim da je jasno da se radi o osobi koja je nebrojeno puta da sada pokazala potpuno nepoznavanje evropskih standarda, a posebno u domenu trensparentnosti i odgovornosti u radu“.
Portparol Pokreta za promjene Koča Pavlović kaže da je već jasno koja će biti misija Vesne Medenica u Vrhovnom sudu:
„Kada se uzmu u obzir rezultati Vesne Medenice u proteklom periodu to je činjenica da se ona uglavnom nije miješala u svoj posao i da je bila, kako je to jedan od mojih kolega rekao, ombudsman vladajuće familije više nego državni tužilac onda je jasno ko je njen predlagač i čiji je ona kadar. Očigledno vladajuća familija pokušava da nju plasira sada na novo mjesti i biće interesantno vidjeti koga će ista ta vladajuća familija predložiti kao svoj kadar na mjesto Vesne Medenice“.
I lider Liberalne partije Miodrag Živković smatra da je Medenica: „najgore rješenje za predsjednika Vrhovnog suda“:
„Signal ove vrste da se Vesna Medenica imenuje i izabera za predsjednika Vrhovnog suda je najgore moguće rješenje, to je signal da Demokratka partija socijalista želi pošto poto da zadrži kontrolu nad Vrhovnim sudom jer na to mjesto šalje svog možda najboljeg partijskog poslušnika u svojim državnim organima. Imenovanje Vesne Medenice za predsjednika Vrhovnog suda je dokaz da definitivno u Demokratskoj partiji socijalista više nema ni mašte. To je odsustvo mašte jer su se počeli vrtjeti isti ljudi u određenom krugu i osim odsustva mašte tu je više i strah da slučajno na ta mjesta ne dođe neko slobodan, profesionalan i odgovoran“.
Prijedlog da Vesna Medenica postane novi predsjednik Vrhovnog suda usaglasili su Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i premijer Željko Šturanović. Ustavom je predviđeno da predsjednika Vrhovnog suda bira Skupština na osnovu zajedničkog prijedloga šefa države, predsjednika Skupštine i premijera. Bivši predsjednik Vrhovnog suda Ratko Vukotić je sredinom septembra otišao u penziju, a tu funkciju trenutno kao vršilac dužnosti obavlja sudija Radoje Orović.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG