Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Perović ponovo u centru pažnje javnosti


Slavko Perović

Ime bivšeg lidera Liberalnog saveza Slavka Perovića nakon dužeg zatišja ponovo je ovih dana u fokusu. Dva su razloga. Prvi zbog sugestije Mehmeda Bardhija iz Demokratskog Saveza Albanaca da bi Perović trebalo da se kandiduje na predsjedničkim izborima kao začetnik ideje nezavisnosti, drugi je najava da će Perović tužiti novinara nedjeljnika „Monitor“ Veseljka Koprivicu zbog tvrdnje da su se svojevremeno u zatvorskom restoranu u Spužu sreli lider liberala i Milo Đukanović:

U spornom tekstu u posljednjem broju „Monitor“-a pod naslovom „Poslanik u zatvoru“ koji se bavi profilom direktora Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Božidara Vuksanovića istovremeno i poslanika vladajuće koalicije u Skupštini, ilustrujući značaj spuškog zatvora za politički život Crne Gore, Veseljko Koprivica navodi i da je restoran ZIKS-a zatvorenog tipa poznat po dobroj kuhinji bilo mjesto gdje su političari raznih generacija pripremali važne odluke. Sporna rečenica glasi: „U tom skrovitom mjestu Milo Đukanović se susretao i sa Slavkom Perovićem u doba uspona Liberalnog saveza“.

Bivši lider liberala zbog ove tvrdnje za klevetu od „Monitor“-a i Veseljka Koprivice traži solidarno obeštećenje od 20 hiljada eura na ime duševnih bolova, povrede časti i ugleda. Perovićev advokata Nikola Bulatović rekao nam je da je u ime svog klijenta podnio dvije tužbe:
„Prva je krivična, a druga građanska, takođe protiv Veseljka Koprivice i to pod jedan i dva doo „Monitor“ koji je osnivač lista „Monitor“ u kojem je objavljeno, pa su po Zakonu o medijima odgovorni i jedni i drugi“.
Advokat Bulatović sudu je predložio da saslušaju njegovog klijenta kao oštećenog kao i da se obavi vještačenje psihološke struke. Na pitanje da pojasni zašto psihološko vještačenje Bulatović je objasnio:
„To znači da stranka kaže kako su se manifestovali zbog navedenog duševni bolovi kod njega. Kada on to kaže normalno je da vještak psihološke struke da svoje mišljenje o karakteru i intenzitetu tih bolova. Ja sam do kraja 2000. godine bio sudija Višeg suda u Podgorici i u predmetima do tada ovi dokazi su bili neophodni. Nakon toga zbog uticaja pojedinaca van suda na sudstvo ova praksa se mijenja i ova se naknada dosuđuje, a da stranka ne kaže kako su se bolovi na nju manifestovali, a kamoli da se to vještači“.
RSE: Da li eventualno razmišljate i o mogućnosti da pozoveta za svjedoka i gospodina Đukanovića?
Bulatović: Neću nijedan dokaz predložiti bez konsultacije sa mojim vlastodavcem. Za sada ne treba, ali ako druga strana predloži nekog svjedoka koji je nešto navodno vidio onda se taj vaš predlog nameće kao normalan.
Veseljko Koprivica sa druge strane ima dugogodišnje iskustvo kada su tužbe u pitanju, pa, kako kaže, jedva čeka novu koju još nije dobio, ali je za nju saznao iz reagovanja koje je Slavko Perović na objavljeni tekst već poslao „Monitor“-u i koje će biti objavljeno u narednom broju:
„Ovo je negdje petnaesta, šesnaesta tužba u proteklih petnaestak godina. Drago mi je što se Slavko Perović pridružio tužiteljima koje čine novinari ratni huškači: Sretan Zeković, Vojislav Šešelj i tako dalje“.
Koprivica tvrdi i da ima pouzdanog svjedoka čiji identitet čuva za sud:
„Podatak koji sam objavio u prošlom broju „Monitor“-a čuo sam od pouzdanog svjedoka i nadam se da ću to dokazati i na sudu“.
I novinara „Monitor“-a smo pitali da li razmišlja da za svjedoka eventualno pozove Mila Đukanovića:
„Za sada to ne mogu da kažem, ali nadam se da će sud odbaciti tužbu kao neosnovanu, makar na to upućuje moje dosadašnje sudanije“.
Bivši lider Liberalnog saveza Slavko Perović od kraja marta 2005. godine kada je ugasio stranku koja je začetnik ideje nezavisnosti i predvodnik antiratne politike u Crnoj Gori poslije jednog u nizu rascijepa koji su liberali imali u petnaestogodišnjem djelovanju, ne učestvuje u političkom životu Crne Gore, osim povremeno, isključivo putem saopštenja i otvorenih pisama.

Iako godinama oštar kritičar aktuelne vlasti i njenog čelnika Mila Đukanovića, Slavko Perović je u prelomnom trenutku ’97. podržao Đukanovićev izbor za predsjednika. Perović i Đukanović zvanično se nikad nijesu sastali, ali u javnosti se nezvanično se više puta špekulisalo da su određeni politički događaji bili produkt dogovora Đukanović – Perović. Ostali su, međutim, ljuti politički protivnici, iako je Đukanovićeva vlasti Crnoj Gori donijela nezavinosti što je bila politička ideja Liberalnog saveza.
XS
SM
MD
LG